Biljana Srbljanović o ostavci na FDU: "Jeftin medijski poen"

Dramaturginja i profesorka na FDU Biljana Srbljanović oglasila se povodom izbora novih članova Saveta FDU.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

Profesor FDU otkrio: Sam fakultet je predložio Suzanu Vasiljević za članicu Saveta

Ona je na svom profilu na Fejsbuku pojasnila o kakvom telu je reč, te da telo u svom članstvu ima po jednog predstavnika svake katedre (katedre delegiraju), tri predstavnika studenata (bira ih Studentski parlament) i 6 predstavnika osnivača (država).

Tako je u svakoj državnoj visoko-školskoj instituciji (broj članova se razlikuje u odnosu na "veličinu" fakulteta), kao i u kulturnim ustanovama, na primer.

"Na Mašinskom fakultetu, matičnoj kući akademika Teodorovića, ih je još više, osam bira i postavlja Vlada Srbije (kod nas ipak samo šest). Akademik Teodorovič se, na svom fakultetu, nije pobunio protiv tih Vladinih postavljenja, iako nam prosti gugl srč pokazuje koliko njih su kadrovi SNS-a", napisala je ona.

Kako je istakla, mesto u Savetu FDU-a nije plaćeno.

"Broj članova IZVAN fakulteta je manji od neophodne većine da nam nešto nametne u našoj instituciji. Treće i važnije, samo koliko ja pamtim: na tom mestu smo imali, npr Žiku fakin Ajdačića godinama, ili bizar spektakl u vidu Vilibalda Erića, pa niko nije podnosio ostavke na bilo koje mesto u sklopu FDU-a", napisala je iljana Srbljanović.

Ona je istakla i da su u Savetu FDU birani članovi koji nisu zasluživali to mesto.

"Hoću reći, imali smo razne bezvredne, loše, idiotske, bezobrazne i neprihvatljive predstavnike države u Savetu oduvek. Ova dvojica koje spominjem su bili u poslednjem sazivu, pre samo nekoliko godina, ali niko zbog njih nije podnosio ostavke ni na šta", napisala je ona.

Biljana Srbljanović ističe i da je članstvo u Umetničkom veću FDU-a radna obaveza profesora tog fakulteta.

"Svaka katedra delegira dva predstavnika i mi tu raspravljamo o mentorima na umetničkim doktoratima, o komisijama za odbranu istog, o diplomskim projektima i molbama za neplaćanje školarine. To mesto je produžena funkcija matične katedre, takođe je neplaćeno i nije individualizovano - članovi Umetničkog veća samo rade svoj posao u ime svoje katedre. Kada neko da ostavku, makar i putem Fejsbuka, to bukvalno ne znači ništa, osim da će neko drugi sa iste katedre biti delegiran da predstavlja njihove studente. To je sve", napominje.

Ona navodi i da podneti ostavku na mesto članstva u Senatu UU ima veze sa sastavom Saveta FDU koliko i sa "mestom predsednika skupštine stanara u sopstvenoj zgradi".

"BTW, član SAVETA UU koje je postavila Vlada je npr Dragana Del Monako između ostalih, ali to nije bio dovoljan razlog da neko od profesora kaže - brate NOU. (Namerno ne nabrajam i ostale članove koje je postavila Vlada, a koji su - ili izlapeli, ili ne žive u Srbiji, ili su apsolutno nezainteresovani i ne poznaju rad bilo kog Univerziteta, a na tom mestu su kao ljudi koje je odabrala ista ta SNS Vlada)", napisala je Biljana Srbljanović i navela da to nikome nije smetalo.

Buru oko članstva u Savetu FDU i ostavkama Biljana Srbljanović naziva "zgodnim medijskim poenom".

"Ono što je zgodno za jeftin medijski poen je da se čestita na besmislenom gestu ostavke u telu Fakulteta koje je deo naše radne obaveze (inače, svi kukamo što smo u tim telima i najradije bismo izbegli taj deo obaveza), i koja samo znači svaljivanje iste te obaveze na nekog kolegu. Ako je gest, povodom imenovanja Suzane Vasiljević (koja je završila FDU, inače, nije plaćena za ovu funkciju, kapiram da joj bukvalno ništa ne donosi, i da sam ona, od*ebala bih sve) ostavka, onda ona mora biti ostavka na mesto profesora. Jer to jedino ima smisla. Ostavka na mesto u Senatu i nije naša kuća, tako da ne znam, ali ostavka na mesto u Umetničkom veću je bukvalno štrajk glađu ali da piješ proteinske šejkove, zašećerenu limunadu i tečni pasulj", napisala je.

Takođe, Biljana Srbljanović je navela da akademik Teodorović sa Saobračajnog fakulteta zna da tamo ima isti broj imenovanih članova Saveta, od svake vlade.

"Kad je bio prorektor jedinog rektora BU koji je dopustio kršenje autonomije Univerziteta i pustio batinaše da uđu i prebijaju/hapse studente u štrajku, NIJE DAO OSTAVKU. Takođe, nije istupio iz članstva SANU jer sedi sa mizoginim, ratnohuškačkim, neobrazovanim poluinteligentima, ispostavama vlasti (svake) i inženjerima ratova u SFRJ. Tu ostavku nismo videli", zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu