Litvanija produžila vandredno stanje na granici sa Belorusijom

Litvanija je u utorak produžila vanredno stanje duž granice sa Belorusijom zbog migrantske krize, a mere će ostati na snazi do sredine januara.

Izvor: B92

Utorak, 07.12.2021.

20:10

Litvanija produžila vandredno stanje na granici sa Belorusijom
EPA/EFE/ WOJTEK JARGILO

Od leta su hiljade migranata, uglavnom sa Bliskog istoka, prešle ili pokušavaju da pređu granicu da uđu u Litvaniju, Letoniju i Poljsku iz Belorusije, članica Evropske unije, odakle se nadaju da će nastaviti put ka Nemačkoj.

Zapad optužuje Belorusiju da vodi hibridni rat podgrevajući migrantsku krizu privlačeći migrante obećanjima o lakom ulasku u Uniju, što Belorusija odbija.

Vanredno stanje, koje je prvi put uvedeno 10. novembra, dozvoljava ograničenja kretanja u pograničnom području, zabranu javnih okupljanja i ograničen pristup fiksnim telefonskim mrežama za uhapšene migrante.

"Pretnje koje su razlog za uvođenje ovih mera (...) ostaju na snazi“, rekla je Viktorija Kmilite-Nilsen, predsednica litvanskog parlamenta.

Poljska je usvojila slične mere na svojoj granici. EU je prošle nedelje uvela nove sankcije Belorusiji zbog izazivanja migrantske krize, koja je posebno pogodila belorusku avio-kompaniju Belavija i deset drugih kompanija, a mere su preduzete i protiv 17 beloruskih zvaničnika.

Više od 4.200 migranata prešlo je ove godine litvansku granicu iz Belorusije, a 2020. godine to je učinio 81 migrant.

Granična policija saopštila je da je za više od 8.900 odbijen ulazak u Litvaniju, a humanitarne organizacije osudile su praksu ilegalnog odbijanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: