Tomašević prvi predstavnik Zagreba koji odaje počast porodici Zec: 30 godina od ubistva

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević danas će na Sljemenu odati počast Aleksandri Zec i njenim roditeljima.

Izvor: Jutarnji list, index.hr
Podeli
Ilustracija: Deposit photos/ladyann
Ilustracija: Deposit photos/ladyann

On će to da uradi kao prvi predstavnik Grada Zagreba u poslednjih 30 godina.

Gradonačelnik će učestvovati u programu komemoracije koju organiziraju Antifašistička liga RH i Srpsko narodno veće povodom 30. godišnjice ubistva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca, i to s Borisom Miloševićem, potpredsednikom hrvatske vlade, Miloradom Pupovcem, predsednikom SNV-a, kao i s aktivistima za ljudska prava koji godinama na današnji dan posećuju ovo mesto.

Komemoracija će se održati danas na lokalitetu kod bivšeg sljemenskog doma Adolfovac, s početkom u 18 sati, gde su u noći sa 7. na 8. decembra 1991. ubijene devojčica Aleksandra i njena majka Marija Zec.

Aktkivistkinja Tatjana Dragičević pročitaće proglas Lige povodom godišnjice zločina, dok će u umetničkom delu komemoracije učestvovati pesnikinja Sanja Baković, a svetlosni stubovi sećanja, vidljivi iz većeg dela Zagreba, simbolično će na nekoliko sati postati spomen-obeležje porodice Zec.

Index.hr ukazuje da je ovaj zločin jedno je od najsramotnijih poglavlja novije hrvatske istorije. Počinitelji su bili pripadnici specijalnih policijskih snaga koji su oslobođeni zbog proceduralnih pogrešaka. Hrvatske institucije su ih zaštitile i time poslale zastrašujuću poruku svojim građanima i prouzrokovale sramotu za zemlju i Grad Zagreb, koja će se još dugo pamtiti, navodi portal.

Isplata jednokratne novčane pomoći Dušanu i Gordani Zec 30. aprila 2004. ostaje jedini čin podrške preživelima od strane Hrvatske. Uprkos građanskim inicijativama i pozorišnoj predstavi Olivera Frljića ni danas nema spomenika na mestima pogubljenja na Trešnjevci i na Sljemenu.

"Jutarnji list" navodi da je u međuvremenu podnet zahtev da ulica ili trg u Zagrebu ponesu ime po ubijenoj Aleksandri Zec.

U noći 7. decembra 1991. na zagrebačkoj Trešnjevci, tačnije u Poljaničkoj ulici na kućnom broju 22, pripadnici Merčepove jedinice upali su u dom zagrebačke porodice Zec, koja je spavala. Hapšenje Mihajla Zeca je brzo postalo javna likvidacija, a potom i otmica dva svedoka ubistva, njegove supruge Marije i njihove 12-godišnje ćerke Aleksandre, probuđene ovim nasiljem iz prvog sna.

Zločinačka petorka - Munib Suljić, Siniša Rimac, Igor Mikola, Nebojša Hodak, Snježana Živanović - u narednim su satima majku i kćer kombijem odveli do planinarskog doma Adolfovac na Sljemenu gde su, kao pripadnici MUP-a bili stacionirani, te su ih potom obe likvidirali. Jedan od ubica Siniša Rimac postao je telohranitelj ministra odbrane Gojka Šuška, a 30. maja 1995. primio je orden Nikole Šubića Zrinskog, visoko priznanje za junački čin u ratu, iz ruku tadašnjeg predsednika Franje Tuđmana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 174 idi na stranu