U 11 meseci u Beogradu 24 žrtve u saobraćajnim udesima

U Beogradu u prvih devet meseci bilo je 16 mrtvih u saobraćajnim nesrećama, a u oktobru i novembru još osam.

Izvor: B92

Utorak, 07.12.2021.

14:35

U 11 meseci u Beogradu 24 žrtve u saobraćajnim udesima
Ilustracija: Depositphotos/dechevm

To je saopšteno na konferenciji Zajedničko delovanje hitnih službi u saobraćaju.

Istaknuto je da Hitna pomoć u Beogradu do mesta saobraćajne nezgode stigne za šest do 10 minuta, te naglašeno da je cilj da svuda u Srbiji bude tako, prenelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je rekao da je na državi da sve faktore koji usporavaju i otežavaju posao Hitnoj pomoći, vatrogascima, policajcima, umanji i ublaži.

Istakao je i da se zalaže za oštriju kaznenu politiku po pitanju vožnje pod dejstvom alkohola ili narkotika.

Dodao je da osobama koje voze u tom stanju treba suditi kao za pokušaj ubistva, te se založio i za trajno oduzimanja vozila za vožnju u pijanom stanju.

"Čvrsto verujem da dokle god ne budemo uveli meru trajnog oduzimanja vozačke dozvole za pijanu ili drogiranu budalu – neće nam biti bolje", rekao je on.

Založio se i da napad na vozilo i radnike Hitne pomoći bude tretirano kao ozbiljno, kvalifikovano krivično delo kao i za kažnjavanje zbog blokiranja protivpožarnih puteva.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izrazio je uverenje da se zajedničkim naporom svih učesnika u saobraćaju i službi koje zbrinjavaju povređene, može da spase veliki broj života.

"Samo u Beogradu u prvih devet meseci 2021. imali smo 16 mrtvih u saobraćajnim nesrećama, a u oktobru i novembru još osam", rekao je Lončar.

Dodao je da je država u prethodne četiri godine obnovila vozni park hitnih službi "sa nekoliko stotina novih sanitetskih vozila", te najavio da će početkom godine stići još 274 nova vozila.

"Danas ekipe Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć do povređenih u saobraćajnim nezgodama stižu u roku od 6 do 10 minuta od poziva, želimo da svuda u Srbiji bude tako", rekao je on.

Prema njegovim rečima, plan je da budu napravljena četiri regionalna centra Niš, Beograd, Kragujevac i Novi Sad i da u okviru njih budu objedinjene sve hitne službe.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić naveo je da u saobraćajnim nezgodama u Srbiji na licu mesta strada oko 60 odsto ljudi, a 40 odsto nakon toga.

"Prošle godine smo imali najmanje poginulih, 492", rekao je Pešić.

Ocenio je "da bi oko 45 ljudi godišnje bilo spaseno delotvornijim i efikasnijim reagovanjem hitnih službi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: