Zamenik ministra pravde Mađarske optužen za uzimanje mita

Glavni tužilac Mađarske podneo je predsedniku Parlamenta predlog za oduzimanje poslaničkog imuniteta članu vladajuće stranke zbog sumnje da je uzimao mito.

Izvor: B92

Utorak, 07.12.2021.

14:25

Zamenik ministra pravde Mađarske optužen za uzimanje mita
Foto: Depositphotos/olly18

Glavni tužilac Peter Polt napisao je u saopštenju da je protiv Pala Volnera, poslanika vladajuće stranke Fides, koji je i zamenik ministra pravde, vođena istraga zbog redovnog primanja isplata između dva i pet miliona mađarskih forinti (između 6.180 i 15.450 dolara) na ime mita od predsednika mađarske Komore pravosudnih službenika.

U saopštenju se navodi da je Volner, koji je od 2019. godine obavljao funkciju poverenika u komori, osumnjičen da je pristajao da vodi određene slučajeve u zamenu za mito po nalogu predsednika komore.

U saopštenju se navodi da postoji osnovana sumnja da je Pal Valner primao mito kontinuirano, i da je time zloupotrebio službeni položaj radi lične koristi, i da se protiv njega može pokrenuti krivični postupak ako mu se oduzme imunitet.

Potez oduzimanja Volnerovog poslaničkog imuniteta je usamljen slučaj da je neki visoki zvaničnik u Mađarskoj na meti zvanične istrage.

Opozicioni političari su dugo optuživali generalnog tužioca Petera Polta, takođe člana vladajuće partije, zato što nije pokrenuo krivični postupak protiv slučajeva korupcije u koje su umešani zakonodavci i vladini zvaničnici iz njegove stranke.

Evropska unija, čija je Mađarska članica, zaustavila je isplatu više od osam milijardi dolara sredstava namenjenih državi za oporavak od posledica korona virusa zbog zabrinutosti da njen plan potrošnje ne sadrži adekvatne mere zaštite od korupcije.

EU je takođe razvila mehanizam koji joj omogućava da zadrži sredstva namenjena državama za koje se sumnja da ih zloupotrebljavaju, čemu se mađarska vlada oštro protivila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: