Gde u Srbiji neće biti dočeka Nove godine? Odluka bila bez dileme

Dok u nekim gradovima još razmišljaju o tome da li će biti organizovanog dočeka Nove godine na ulicama i trgovima, u drugim dileme nema.

Izvor: RTS

Utorak, 07.12.2021.

20:56

Gde u Srbiji neće biti dočeka Nove godine? Odluka bila bez dileme
EPA-EFE/TINO ROMANO

I ove godine nastavlja se praksa ustanovljena prethodnih godina – umesto dočeka, pomažu onima kojima je podrška neophodna.

Novogodišnja odluka iz 2016. godine i dalje je aktuelna. Bez dočeka na trgu, više je sredstava na namenskom računu za pomoć i podršku. "Zahvaljujući ovom namenskom računu grada Vranja mi smo uspeli da spasimo slobodno mogu reći živote naših Vranjanaca", ističe dr Aleksandar Stajić, član gradskog veća Vranja.

Po 50 zahteva u proseku stiže godišnje, za terapije, bolničko lečenje. Ima i skromnijih zahteva.

"Da plate put, na primer, do Beograda za svoje dete, jer eto imamo i takve situacije, da neki dobiju uput i da se lečenje vrši o državnom trošku, a da nemaju mogućnost da u tom trenutku kupe detetu ono što je najneophodnije za to putovanje", navodi Stajić.

Grad Vranje odvaja pet miliona dinara ove godine i humani ljudi mogu da daju doprinos. Prva kutija solidarnosti je na vakcinalnom punktu. Dileme za Vranjance nema, dve su opcije – humanost i doček, jedan izbor.

"Bolje da se da nekome, puno dece ima bolesne, puno ima nezbrinutih. Pomoći ljudima je mnogo važnije, razumete, jer vremena nisu baš bogzna kakva. Najbolje bi bilo u humanitarne svrhe, za decu da se da", kažu građana Vranja.

Novi Pazar i Užice za pomoć deci

I Novi Pazar ponosi se humanitarnim radom, u gradu mladih je 40 organizacija tog opredeljenja. Prethodnih šest godina nije bilo organizivanog dočeka Nove godine, dobru praksu ni sada neće menjati.

"Nama je drago što su našim primerom, da su to prepoznale i ostale lokalne samouprave i da su i oni krenuli ovom primerom. Izuzetno mi je drago, tako da će se za ove novogodišnje praznike obradovati upravo deca bez roditeljskog staranja", poručuje Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara.

Užice se od prošle godine priključilo sve većem spisku gradova koji novac, umesto dočeka, preusmeravaju na namenske račune za lečenje dece.

"Rebalansom budžeta za ovu godinu opredelili smo od pozicije kićenja grada, tu poziciju smo preusmerili za lečenje bolesne dece na teritoriji grada Užica, a u nacrtu budžeta za 2022. godinu imamo posebnu poziciju za lečenje bolesne dece", naglasila je Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica.

Sa računa za lečenje bolesne dece u Užicu tokom godine isplaćeno je milion i dvesta hiljada, odvojeno je tri miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: