NATO u strahu od Rusije: Migranti kao oružje Kremlja?

Ukrajina i NATO-u strahuju da Rusija može za manje od dva sata da zauzme Suvalski koridor – jedinu zajedničku granicu baltičkih zemalja sa ostalim članicama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.12.2021.

14:57

NATO u strahu od Rusije: Migranti kao oružje Kremlja?
EPA/EFE/ MAXIM SHIPENKOV

To bi ostvarili uz pomoć migranata koji su se nagomilali u Belorusiji, piše "Tajms" pozivajući se na izvore.

Izvori u NATO-u i u Ukrajini izjavili su za list da bi Moskva navodno mogla da pošalje migrante prema koridoru kako bi započeli nerede.

"Zatim bi tamo mogle da upadnu ruske trupe i u ​​koridoru postave vojne patrole pod izgovorom humanitarne krize. To će omogućiti Rusiji da objedini snage u Kalinjingradskoj oblasti sa Belorusijom. Kako smatra ukrajinska strana, sve to može da se uradi za manje od dva sata", ističe "Tajms".

Prema mišljenju ukrajinskog izvora, Moskva navodno može da iskoristi migrantsku krizu na granici Belorusije i Poljske kako bi odvukla pažnju NATO-a tokom napada na Ukrajinu. Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja "agresivnih dejstava" Rusije u blizini granica Ukrajine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju.

Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.

Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećavanja snaga NATO-a u Evropi.

Kremlj je isticao da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemarivati dejstva koja su potencijalno opasna po njene interese.

U Moskvi su takođe naveli da smatraju neprihvatljivim izjave poljskih vlasti o "odgovornosti" Rusije za situaciju sa migrantima na granici sa Belorusijom.

Osim toga, kako je rekao portparol ruskog predsednika, Moskva smatra netačnom izjavu SAD da su dejstva predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka usmerena na skretanje pažnje sa poteza Rusije na granici sa Ukrajinom.

U poslednje vreme se u zapadnim medijima pokrenuo novi talas članaka u kojima se tvrdi da Rusija navodno sprema invaziju na teritoriju Ukrajine.

U Kijevu su prvo izjavljivali da nisu zabeležili koncentrisanje ruskih trupa u blizini svojih granica, ali su potom počeli da tvrde da Moskva planira da napadne svog istočnog suseda.

U Rusiji su ove optužbe u više navrata demantovane, ističući da se uglavnom koriste kao izgovor za dovođenje više snaga i tehnike NATO-a na granice zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: