Milanović o genocidu: "Postoji onaj koji je prvi počeo"

Zagreb -- Hrvatski predsednik Zoran Milanović ponovio je u Komiži na Visu da svaki genocid nije isti i istakao da Hrvati imaju osetljiv stav prema optužbama za genocid.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/FILIP SINGER
EPA-EFE/FILIP SINGER

Milanović: U Srebrenici nije bio genocid?

Hrvatska "zaratila" sa Evropom; "Kako je trebalo da dočekamo migrante?"

"Ovo što radi gospoda iz Sarajeva – to nije službeno Sarajevo već Baščaršija – pokušavaju od svog naroda da naprave žrtvu veću nego što jesu i upravo oni licitiraju žrtvama", rekao je Milanović, koji je ranije govoreći o Srebrenici rekao da postoje "genocidi i genocidi".

Prema Milanoviću, optužbe za genocid imaju svoju meru, koju mnogi prelaze i u tom kontekstu pomenuo Jasenovac. "Ono što se dogodilo, dogodilo se. Mnogi su sa srpske strane pravili karijeru na tome", rekao je hrvatski predsendik, preneli su hrvatski mediji.

U kontekstu genocida je pomenuo Vukovar i Ovčaru i upitao ima li tu elemenata za razgovor o genocidu.

"Mi imamo meru. Poštujem tuđu žrtvu, ali nije sve isto. Ako sve bude genocid, moramo naći drugo ime za ono što su nacisti napravili Jevrejima u Drugom svetskom ratu. Nije svaka žrtva ista. Nije svaki borac isti. Postoji onaj koji je prvi počeo", kazao je Milanović i dodao da je, kada se govori o žrtvama, bitna pravda.

Milanović je učestvovao danas na svečanoj sednici Gradskog veća Komiže na Visu povodom Dana Grada i praznika Svetog Nikole.

Predsednik je u Komižu došao ratnim brodom Oružanih snaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 174 idi na stranu