ANKETA Upućen poziv Ministarstvu prosvete: Ukinite zaključivanje ocena na polugodištu

Forum beogradskih gimnazija uputio je poziv Ministarstvu prosvete za ukidanje zaključivanja ocena na polugodištu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija:  LStockStudio/Shutterstock
Ilustracija: LStockStudio/Shutterstock

Forum beogradskih gimnazija uputio je danas poziv Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da razmotri mogućnost izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, u cilju ukidanja zaključivanja ocena na kraju prvog polugodišta.

Prethodna i tekuća školska godina pokazale su potpunu nepredvidivost u pogledu načina pohađanja nastave i u ocenjivanju učenika zbog složenih epidemioloških uslova i ta neizvesnost nužno je nametala i konstatnu jurnjavu za ocenama, što poništava osnovne principe obrazovanja, koje bi trebalo biti usmereno ka sticanju znanja, a ne ispunjavanju birokratskih formi, saopštio je Forum beogradskih gimnazija.

Pedagoško iskustvo potvrđuje da zaključivanje ocena na polugodištu nema naročiti značaj, imajući u vidu da zaključena ocena sa polugodišta ne utiče na izvođenje zaključne ocene na kraju školske godine, jer se zaključna ocena na kraju godine izvodi na osnovu svih ocena dobijenih tokom školske godine.

Istraživanje koje je sproveo Forum beogradskih gimnazija među gimnazijskim nastavnicima pokazalo je da izvođenje zaključnih ocena predstavlja snažan psihološki pritisak i to, kako za nastavnike, tako i za učenike, dodaje se u saopštenju.

Takođe, Forum beogradskih gimnazija ukazuje da je zaključivanje ocena na polugodištu ranije ukinuto i u drugim državama, uključujući i države u regionu.

U našoj anketi možete da glasate da li ste za ukidanja ocena na polugodištu ili se protivite toim predlogu, a u komentarima možete da nam pošaljete svoje obrazloženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu