Valeri Pekres kandidat francuske desnice na predsedničkim izborima

Valeri Pekres biće kandidatkinja francuske desničarske stranke Republikanci (Les Republicains) na predsedničkim izborima zakazanim za proleće.

Izvor: Beta

Subota, 04.12.2021.

16:49

Valeri Pekres kandidat francuske desnice na predsedničkim izborima
Tanjug/AP Photo/Rafael Yaghobzadeh

Bivša ministarka osvojila je danas 60,95 odsto glasova u drugom krugu stranačkih izbora i porazila Erika Sotija koje dobio 39,05 odsto glasova.

U prvom krugu je poražen bivši pregovarač Evropske unije za Bregzit Mišel Barnije kao i favorit na stranačkim izborima Gzavije Bertran. Njih dvojica su odmah po objavljivanju rezultata, pružili podršku Valeri Pekres.

Valeri Pekres bila je ministarka za budžet za vreme desničarskog predsednika Nikole Sarkozija.

Bila je i savetnica Žaka Širaka, a prošle godine u medijima se pominjala kao eventualni novi premijer, pre imenovanja Žana Kasteksa.

Valeri Pekres se inače zalaže za čvrstu desnicu, ali sekularnu i ekološku. Takođe se zalaže za ravnopravnost polova u poslovnoj i društvenoj sferi. Ona je jednom prilikom osudila seksizam koji vlada u politici.

"Ako muškarac počne da viče, kaže se da ima karakter i da je vođa. Ako to žena uradi, smatra se da je izgubila živce i da histeriše", rekla je bivša ministarka, majka troje dece, koja se u slobodno vreme bavi boksom i veliki je obožavalac Dostojevskog i Tolstoja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: