SAD i EU zabrinuti zbog kineskih akcija na Pacifiku

SAD i Evropska unija izrazile su snažnu zabrinutost zbog kineskih "problematičnih i jednostranih akcija" u Južnom i Istočnom kineskom moru i Tajvanskom moreuzu.

Izvor: B92

Petak, 03.12.2021.

10:09

SAD i EU zabrinuti zbog kineskih akcija na Pacifiku
Ilustracija: Depositphotos/ ruskpp

Zajedničko saopštenje usledilo je nakon razgovora u Vašingtonu, koje su predvodili Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman i generalni sekretar Evropske službe za spoljne poslove Stefano Sanino.

Šerman i Sanino su kopredsedavali danas drugim dijalogom između SAD i EU o Kini i konsultacijama na visokom nivou o Indo-Pacifiku, prenosi Rojters.

Evropska komisija objavila je juče novu evropsku investicionu strategiju "Global gejtvej" kojom će se širom sveta finasirati projekti u oblasti zelene i digitalne tranzicije, energetske i transportne infrastructure kao i jačanje oblasti zdravstva, obrazovanja i istraživanja.

Planirano je da "Global gejtvej" mobiliše do 300 miljardi evra za evropske investicije u svetu do 2027. godine, što se ocenjuje kao snažno nadmetanje s kineskim "Pojasom i putem" koji je veliki transportni i infrastrukturni projekat Pekinga za povezivanje Azije sa evropskim tržištima, kao i za širenje političkog uticaja na međunarodnom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: