Ružić: Đaci u klupama i sledeće nedelje

Ministarstvo prosvete svake nedelje četvrtkom pravi presek situcije u školama, a tako će biti i sledeće nedelje, rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

Izvor: RTS

Petak, 03.12.2021.

09:00

Ružić: Đaci u klupama i sledeće nedelje
Printskrin: TV Prva/ arhiva

"Nepunih hiljadu učenika je u ovom trenutku zaraženo koronavirusom, što je 0,15 odsto, ali to je statistika i važno je da edukacijom i radom i sa učenicima i sa nastavnicima promovišemo primenu epidemoloških mera, ali i podižemo svest o potrebi da se sa ovom pošasti izborimo, a put ka tome je vakcina", rekao je Branko Ružić.

"U oko 80 odsto odelenja u čitavoj Srbiji u svim školama osnovnim i srednjim nemamo nijedan slučaj pozitivan na koronavirus govori da je ovaj sistem vitalan, ali ne može da bude izuzet iz opšte populacije i zato je bitno da se sve mere poštuju. Nažalost, ima slučajeva da roditelji šalju bolesnu decu u školu, ali to nije veliki broj i na nama je da radimo na prevenciji i edukaciji", rekao je Ružić.

Reakcija na neposrednu nastavu u školama je više nego pozitivna i nije bilo protesta ni roditelja ni nastavnika, rekao je ministar.

"Bilo je reči o ranijem terminu raspusta, a za sve nas je na prvom mestu zdravlje učenika. Inicijalna ideja je bila da se raspust otpočne dve nedelje ranije da su ostali loši parametri, međutim, kako brojke padaju, a kako je situacija u školama dobra, odlučili smo da radimo po kalendaru koji je i propisan. Ako dođe do pogoršanja, primenjivaćemo primerene mere", naveo je Ružić.

Što se tiče ekskurzija, ministar je rekao da su one teoretski moguće ukoliko je škola bar nedelju dana u zelenoj zoni, kao i lokalna samouprava odnosno destinacija u kojoj ekskurzija, odnosno nastava u prirodi, treba da se izvede, ali je to suštinski malo komplikovanije i zbog toga nema mnogo škola spremnih da prionu na ovu proceduru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: