Stogodišnjak negira da je bivši čuvar logora

Bivši čuvar, član SS, star 101 godinu negirao je danas da je radio u koncentracionom logoru Zahsenhauzenu, izjavila je portparolka suda Iris le Kler.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/meunierd
Ilustracija: Shutterstock/meunierd

Tužioci kažu da je Jozef S., član paravojne nacističke organizacije SS, doprineo smrti 3.518 ljudi u logoru Zahsenhauzen tako što je redovno čuvao stražu u karauli između 1942. i 1945. godine, preneo je Rojters.

Lekari su rekli da je muškarac, čije puno ime nije otkriveno zbog nemačkih pravila o izveštavanju sa suđenja, samo delimično sposoban da mu se sudi, pa će ročišta biti ograničena na samo dva i po sata svakog dana.

Optuženi je danas ostao pri svom stavu da nije radio u koncentracionom logoru Zahsenhauzen, saopštila je portparolka suda Iris le Kler.

Tužioci, međutim, tvrde da je tokom rada u koncentracionom logoru optuženi između ostalog doprineo i streljanju sovjetskih ratnih zarobljenika.

U optužnici se precizira da se radi o pomaganju u izvršenju ubistava upotrebom otrovnog gasa.

Zatvorenici su takođe ubijani „neadekvatnim zbrinjavanjem i stvaranjem i održavanjem uslova opasnih po život“, a osumnjičeni je takođe imao ulogu u tome.

U Zaksenhauzenu su bili smešteni uglavnom politički zatvorenici iz cele Evrope, zajedno sa sovjetskim ratnim zarobljenicima i Jevrejima, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu