Nemačka ima novog kancelara. Šta čeka Srbiju? VIDEO

O budućoj politici nove, leve vlade Nemačke prema Srbiji malo znamo, ali nam je politika nekadašnjeg kancelara Gerharda Šredera poznata.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.12.2021.

19:50

Nemačka ima novog kancelara. Šta čeka Srbiju? VIDEO
Nekadašnja kancelarka Angela Merkel, foto: EPA-EFE/ Andrej Cukic

Na 137 stranica izbornog programa Zelenih, klima se pominje 184 puta. Zapadni Balkan - dva puta, jednom kad je reč o radnoj snazi koja odavde odlazi u Evropu, i drugi kada se govori o evropskim intergracijama zemalja zapadnog Balkana. To su samo neke od naznaka šta Srbija može da očekuje kada se Nemačka u novoj političkoj postavci bude bavila našom zemljom.

"To znači veći akcenat na vladavinu prava, ljudska prava i na ekologiju. U tom smislu treba očekivati veći angažman prema nama i, rekao bih, radikalniji pristup oko tih pitanja. Mi već vidimo pojačani angažman Nemačke na ovim prostorima oko BiH i u regionu. Prema tome treba očekivati I pojačani angažman vezano za KiM i Srbiju", naveo je politički analitičar Zoran Milivojević za TV Prva.

Nova nemačka ministarka spoljnih poslova dolazi iz partije Zelenih. Poslednji "zeleni" na tom mestu je bio beskompromisni Joška Fišer. Tada su se dogodile i najveće političke promene za Srbiju - bombardovanje, posle građanskih protesta smenjen je Slobodan Milosević, a zatim je isporučen Haškom tribunalu, a obavljene su i sve pripreme za put Kosova prema nezavisnosti.

Bila je to politika socijaldemokrata i Zelenih. Posle njih došla je Angela Merkel.

"U tom smislu ćemo se rado sećati gospođe Merkel, jer je sasvim sigurno da su socijalhrišćani imali jedan konstruktivan pristup za vreme njenog mandata i da su posebni odnosi koje je imala i sa predsednikom Vučićem i način kako je gledala na Srbiju, sigurno nešto čega ćemo se rado sećati I poželeti da se ponovi, ali teško", smatra ovaj analitičar.

Iako se glasno postavlja pitanje "šta Srbija može da očekuje", zapravo Nemačka ima svojih problema koji su na talonu spremni za rešavanje - inflacija, zatvaraju se radna mesta...

"Kad god se tako dešavalo, onda se ulazilo u radikalizacije, nikad ne treba da zaboravimo da je Hitlerova partija bila nacionalsocijalistička, dakle partija levice", objasnio je Milivojević.

Očekuje se da Nemačka pod vladom novog kancelara Šolca i sa Zelenima na čelu ministarstva spoljnih poslova počne da igra aktivniju ulogu u tome da potvrde da je Nemačka i dalje u vodećoj poziciji u Evropskoj uniji.

Opširnije u videu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: