Kon: Frustrirani smo, odluka o raspustu može da se promeni

Epidemiolog Predrag Kon kaže da odluka o raspustu može biti promenjena ako dođe do naglog pogoršanja epidemijske situacije.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Krizni štab prelomio – donete nove mere VIDEO/FOTO

Analizirajući epidemijsku situaciju u Srbiji, on navodi i da su lekari u Kriznom štabu frustrirani, pre svega, zbog nepoštovanja mera i dodaje da smatra da kovid propusnice treba da važe 24 sata.

On je za Juronjuz Srbija rekao da se stabilizovala situacija u školama što se tiče broja obolelih, da se broj zaraženih smanjuje iz dana u dan i da se ne očekuje drastičnija promena u naredne dve nedelje.

"Odluka je uslovljena situacijom koju ćemo imati. Planira se da raspust bude 31. decembra, ali se i dalje prati situacija. Dakle, raspust će biti kako je planirano od 31. decembra do 24. januaru, ukoliko se nešto značajno ne promeni", rekao je Kon i dodao da u naredne dve nedelje ne očekuje da se tako nešto desi.

Naveo je da se na sednici nije razgovaralo o kovid propusnicama i dočeku Nove godine i naglasio da je stav lekara da kovid propusnice treba da važe 24 sata, da se prošire i na ski-centre uz ski-pas.

"Opšte je mišljenje, posebno epidemiologa, da nikakvi veliki skupovi nisu poželjni i ne mogu se podržati", rekao je Kon i dodao da niko nije tražio dozvolu od Kriznog štaba za organizovanje koncerata na trgovima u novogodišnjoj noći.

Kaže da je medicinski deo Kriznog štaba frustriran zbog nepoštovanja mera, ali da ima pomaka što se tiče kovid propusnica i njihove kontrole u ugostiteljskim objektima posle 20 sati.

"Medicinski deo insistira na sprovođenju najosnovnijih mera. Kada bi se maske sprovodile 100 odsto, da ih svi pravilno koriste preko nosa i usta, dramatično bi opao broj obolevanja. Na istoku je bilo malo obolevanja baš zbog nošenja maski", naveo je on.

Posebno je nezadovoljan zbog nepoštovanja mera na stadionima, gde se ne nose maske, ali i na drugim okupljanjima. Nepoštovanje mera je, kako kaže, na svakom koraku, a to vodi većem i obolevanju i umiranju, rekao je Kon za Juronjuz Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu