Najavljen dijalog i zajednička izjava EU i SAD o Kini

Očekuje se da će SAD i Evropska unija sa sastanka koji je planiran za sutra izdati "snažnu" zajedničku izjavu o svom pristupu Kini.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.12.2021.

23:05

Najavljen dijalog i zajednička izjava EU i SAD o Kini
Ilustracija: Profimedia

Ova izjava će potvrditi sve veće približavanje stavova u pogledu izazova koje pred njih postavlja Peking, rekao je Rojtersu visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta.

Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman i generalni sekretar Evropske službe za spoljne poslove Stefano Sanino će sutra kopredsedavati drugim dijalogom između SAD i EU o Kini i konsultacijama na visokom nivou o Indo-Pacifiku u petak, saopštio je Stejt department.

Evropska komisija objavila je danas novu evropsku investicionu strategiju "Global gejtvej" kojom će se širom sveta finasirati projekti u oblasti zelene i digitalne tranzicije, energetske i transportne infrastructure kao i jačanje oblzsti zdravstva, obrazovanja i istraživanja.

Planirano je da "Global gejtvej" mobiliše do 300 miljardi evra za evropske investicije u svetu do 2027. godine, što se ocenjuje kao snažno nadmetanje s kineskim "Pojasom i putem" koji je veliki transportni i infrastrukturni projekat Pekinga za povezivanje Azije sa evropskim tržištima, kao i za širenje političkog uticaja na međunarodnom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: