"Trenutna situacija u Bosni loša"

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit rekao je da je situacija u Bosni i Hercegovini trenutno loša.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.12.2021.

12:17

EPA/EFE/ FEHIM DEMIR

On je to naveo u svom izveštaju generalnom sekretaru i Savetu bezbednosti UN.

"Posebno sam se osvrnuo na sve veću nefunkcionalnost države i huškačku retoriku. Najviše me brine upravo mogućnost njenog prerastanja u nešto gore", rekao je Šmit za Al Džaziru Balkans.

Dodao je da nikada nije doživeo da jedan takav izveštaj izazove toliko zanimanja u međunarodnim krugovima.

Komentarišući najave srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da će Republika Srpska povući saglasnost na postojanje Oružanih snaga BiH i da će ponovo biti formirana Vojska RS, Šmit je kazao da je "reč o taktici, jer ne liči na trenutnu strategiju".

"Ali, taktiku je moguće jednostavno promeniti i usmeriti ka pravcu svojevrsnog raspada.

Kažu da Dodik traži mirno razdruživanje, što je samo po sebi protivno Dejtonskom sporazumu", ocenio je Visoki predstavnik u BiH.Prema njegovim rečima, deo zvaničnika i osoba na odgovornim pozicijama u zemljama regije smatra da mirno razdruživanje nije opcija i da postoji opasnost od širenja sukoba.

"U svakom slučaju, isključio bih mogućnost rata. Niko, pa ni Milorad Dodik sa svojim populističkim pristupom, ne povlači poteze koji bi vodili u rat. Ipak, njegove bi izjave mogle biti pogrešno shvaćene, stoga bismo trebali preduzeti nešto", rekao je Šmit.

On smatra da međunarodna zajednica treba da spreči dodatno komplikovanje situacije u BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: