Krizni štab danas odlučuje: Pored omikrona i raspusta, na stolu još dve teme?

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija, foto: EPA-EFE/Filippo Venezia
Ilustracija, foto: EPA-EFE/Filippo Venezia

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv epidemije korona virusa biće održana danas u 15 sati.

Pojedini mediji preneli su da je Medicinski deo štaba zatražio sednicu što pre, a zbog pojave novog omikron soja koronavirusa, koji je registrovan i u Evropi. Takođe, na stolu bi trebalo da se nađe i odluka o zimskom školskom raspustu. Postoje i informacije da bi moglo da se polemiše i o kovid propusnicama i produžetku trajanja istih,

Takođe, prisutna je zabrinutost lekara zbog otvaranja skijališne sezone, pa postoje speklaxcije da bi određene mere mogle i za to da budu vezane.

Struka se zalaže da raspust počne ranije, a epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je pre nekoliko dana da bi raspust trebalo da krene ranije zbog dolaska naših ljudi iz inostranstva pred Božić.

"Može doći do zaražavanja dece u školama. Situacija u školama je sada mirna jer smo presekli širenje virusa sa produženim raspustom, ali po povratku u školu brojevi su počeli da rastu. Još uvek nisu dostigli one koji su bili pre raspusta i pitanje je da li će dostići, ali proaktivno razmišljanje o tome da sprečimo širenje sada je sa pojavom omikrona postalo još više racionalno", rekao je Kon.

Pojava omikrona

Što se tiče novog soja koronavirusa, prve procene stručnjaka govore da bi soj koji je prvi put registrovan u Južnoj Africi i Bocvani mogao da bude upravo takav. Pre svega jer je na njemu otkriveno rekordnih 50 mutacija, od kojih čak 30 na čuvenom spajk proteinu.

"Pojava nove varijante korona virusa, koja je nazvana omikron, pokazuje evolucioni potencijal tog virusa, odnosno da će virus opstati i da će nam se stalno vraćati", smatra epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

Zbog novog omikron soja, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" predložio je listu zemalja sa posebnim rizikom od importovanja ove varijante korona virusa.

Kako navode mediji, na spisku su Južnoafrička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu