Zbogom, Elizabeta: Barbados i zvanično republika

Barbados je zvanično postao najmlađa republika na svetu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.11.2021.

20:40

Zbogom, Elizabeta: Barbados i zvanično republika
EPA/EFE/BARBADOS TODAY HANDOUT

Na ceremoniji koja je održana tokom noći u glavnom gradu Bridžtaunu, Sandra Mejson položila je zakletvu kao predsednica.

Princ od Velsa i pevačica sa Barbadosa Rijana prisustvovali su događaju koji se poklopio sa 55. godišnjicom nezavisnosti zemlje.

Postala nacionalni heroj

U svom govoru, princ Čarls je priznao "užasne zločine ropstva" koje je pretrpelo karipsko ostrvo.

Nova era za Barbados okončava vekovni uticaj Britanije, uključujući i više od 200 godina kada je ostrvo bilo središte transatlantske trgovine robljem.

Da bi se označila zvanična promena vlasti, zastava britanske monarhije je spuštena i zamenjena zastavom Barbadosa.

Govoreći kao počasni gost na događaju, princ Čarls je rekao da će dve nacije nastaviti saradnju uprkos promeni ustavnog statusa.

On je ovaj trenutak opisao kao novi početak pre nego što mu je novi predsednik dodelio prestižni Orden slobode Barbadosa.

Kraljica Elizabeta Druga poslala je toj ostrvskoj zemlji svoje "najtoplije želje" za "sreću, mir i prosperitet u budućnosti" i rekla da ta nacija zauzima "posebno mesto" u njenom srcu.

Sandra Mejson, generalna guvernerka ostrva od 2018. godine, imenovana je za predsednicu nakon glasanja u parlamentu prošlog meseca. Ona sada zamenjuje kraljicu na mestu šefa države.

"Brod Republike Barbados isplovilo je na svoje prvo putovanje. Neka prebrodi sve oluje i bezbedno izvede našu zemlju i građane na horizonte i obale koje su ispred nas", rekla je Mejson nakon polaganja zakletve.

Barbados je prošle godine najavio svoj plan da postane republika, ali će ostati u okviru Komonvelta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: