Masovni ubica poslao pisma preživelima i njihovim porodicama

Masovni ubica i osuđeni terorista Anders Brejvik poslao je pisma preživelima u njegovim napadima, kao i njihovim porodicama, javljaju norveški mediji.

Izvor: klix.ba

Ponedeljak, 29.11.2021.

15:53

Masovni ubica poslao pisma preživelima i njihovim porodicama
Foto: EPA-EFE/LISE ASERUD

U pismima se nalaze odlomci iz njegovog manifesta koji je napisao pre nego što je ubio 77 osoba u planiranim napadima izvršenim 22. jula 2011. godine.

Pismo koje je poslao organizaciji "Support Group", koja podržava preživele i porodice žrtava napada, čini osam stranica "bele propagande". Slične poruke su poslate i sekciji podmlatka norveške Radničke partije čiji su članovi bili meta napada, kao i parlamentarcima.

Norveški političar Torbjorn Vereide je među onima koji su dobili pismo.

"Dobio sam pismo i bilo mi je veoma neprijatno. Apsurdno je da vam neko ko je uperio oružje u vas sada šalje pismo", kazao je on.

Država je već odlučila da Brejviku zabrani komunikacije zbog zabrinutosti da bi mogao stupiti u kontakt s istomišljenicima.

Do 2016. godine je poslao i primio oko 3.000 pisama.

Brejvik je 2011. godine izveo najsmrtonosniji napad u Norveškoj od Drugog svetskog rata.

On je 22. jula te godine postavio bombu u kombi u Oslu i u eksploziji je poginulo osmoro ljudi, dok je povređeno nekoliko stotina.

Potom je 40 kilometara severozapadno od Osla prerušen u policajca pucao na članove podmlatka norveške Radničke partije i ubio 69 osoba.

Oko 500 ljudi je preživelo.

Brejvik je dobio maksimalnu kaznu od 21 godine zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: