Kineski matematičari "sahranili" sve strategije protiv koronavirusa: Kada bi mi tako, bilo bi pola miliona

Istraživanje matematičara sa Univerziteta u Pekingu pokazalo da bi Kina imala dnevno 650.000 novoobolelih od kovida-19 kada bi popustila svoje stroge mere.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.11.2021.

10:55

Kineski matematičari
Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Kina sprovodi strogu epidemiološku politiku nulte tolerancije ukidanjem ograničenja putovanja.

U izvjštaju koji su preneli kineski mediji, navodi se da Kina ne može sebi da priušti ukidanje bilo koje mere jer bi brojevi dnevnoobolelih eksplodirali.

"Naši rezultati su jasno upozorili da, za sada, nismo spremni da prihvatimo 'otvorene' strategije koje se temelje isključivo na hipotezi o imunitetu stada izazvanom vakcinisanjem, a koju zagovaraju određene zapadne zemlje", naveli su kineski matematičari.

Oni su upozorili da se njihove procene temelje na osnovnim aritmetičkim računicama i da su potrebni sofisticiraniji modeli za proučavanje evolucije pandemije ako se ukinu ograničenja putovanja.

Na primer, ako bi Kina usvojila strategiju koju imaju SAD za pandemiju, dnevni broj novih slučajeva dostigao bi najmanje 637.155 navodi se u izveštaju. Ako, dalje, Kina preuzela mere koje važe u velikoj Britaniji, dnevni broj slučajeva dostigao bi 275.793, a ako bi se sledila Francusku, dnevno bi bilo 454.198 obolelih, naveli su matematičari.

Kina je zadržala politiku nulte tolerancije prema kovidu-19, rekavši da važnost suzbijanja lokalnih slučajeva, kada se otkriju, nadmašuju poremećaje uzrokovane naporima da se uđu u trag, izoluju i leče zaraženi.

Kina je 27. novembra prijavila 23 nova potvrđena slučaja koronavirusa, što je manje u odnosu na 25 dan ranije, objavilo je u nedelju glavno zdravstveno telo KIne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: