Najgori soj širi se Evropom

U još četiri evropske zemlje registrovano je prisustvo novog, omikron soja koronavirusa, a to su Austrija, Švajcarska, Škotska i Portugal.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos/ bezikus
Foto: depositphotos/ bezikus

Doneta hitna mera: Svim strancima zabranjen ulazak

Virusolog iz austrijske pokrajine Tirol, Dorote fon Lar, saopštila je da je u Austriji potvrđeno priisustvo novog, omikron soja koronavirusa. Fon Lar je za ORF kazala da je novi soj, za koji neki naučnici kažu da je najgori, dokazan sekvenciranjem i da, pored prvog slučaja, postoji sumnja u zarazu istim sojem kod 30 lica.

Vlasti pokrajine Tirol su u subotu uveče prijavile slučaj sumnje u zarazu omikron sojem kod jednog Austrijanca koji se vratio sa putovanja po Africi. Na bečkom aerodromu Švehat vrši se detaljna kontrola putnika iz južnoafričkih zemalja. Pripadnici vojske s tim u vezi prate tok putovanja, kako bi se sprečilo da neko u zemlju uđe uz zaobilaženje zabrane ulaska iz zemalja juga Afrike, koje je na snazi od petka.

Na snazi je zabrana sletanja avionima iz zemalja juga Afrike, kao i ulazak putnika iz tih država u Austriju. Samo austrijski državljani mogu da uđu u zemlju, ali sa negativnim PCR testom i desetodnevnim karantinom.

Jutros je stigla vest i iz Švajcarske, koja je registrovala prvi slučaj suspektan na novi soj u nedelju uveče.

Reč je o osobi koja se vratila u Švajcarsku iz Južne Afrike pre oko nedelju dana, objavila je švajcarska Federalna kancelarija za javno zdravlje na Tviteru.

Testiranje će razjasniti situaciju u narednim danima, dodaje se u saopštenju kancelarije, a prenosi agencija Rojters.

Švajcarska je naložila da putnici iz 19 zemalja moraju da pokažu negativan test kada ulaze na let za tu zemlju, i da moraju da odu u 10-dnevni karantin po dolasku.

Na listi su i Australija, Danska, Britanija, Češka, Južnoafrička Repuoblika i Izrael.

BBC: Šest slučajeva u Škotskoj

U Portugalu zaraženi fudbaleri

Portugal je otkrio 13 slučajeva nove varijante koronavirusa omikron i svi se odnose na igrače i osoblje lisabonskog fudbalskog tima Belenenses, saopštio je danas Generalni direktorat za zdravstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 442 idi na stranu