EU o Crnoj Gori: "Nećemo"

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nalazi se danas u poseti Crnoj Gori.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.11.2021.

13:25

EU o Crnoj Gori:
Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

On je izjavio u Podgorici da se EU neće mešati u to ko treba da bude u Vladi Crne Gore, ali da "žele vladu koja će imati EU u centru svojih interesovanja".

Lajčak je posle razgovora sa predsednikom Skupštine Aleksom Bečićem rekao da očekuje od Crne Gore da već na narednoj Međuvladinoj konferenciji, 13. decembra, ponuditi jasan signal koji bi pokazao da zna kojim putem treba dalje da podrška u tom smislu neće izostati. Ističući da je primetio da je došlo do određenog stepena stagnacije u reformskim nastojanjima u pristupnim procesima, Lajčak je poručio da EU želi da Crna Gora ne gubi dinamiku najnaprednijeg kandidata i istakao da se ostaje pri tome da su ključni prioriteti rešavanje problematike koju definišu poglavlja 23 i 24.

Naglasio je da "evropske integracije treba da budu pitanje svih demokratskih snaga zemlje“.

Ocenio je da je upravo usklađenost politike Crne Gore sa politikom EU, potvrda i pokazatelj da "nema sumnji oko toga gde (Crne Gora) pripada i čije vrednosti deli“". Naglasivši da je potreba intenziviranje pristupnih procesa, Lajčak je kazao da odlazi sa nadom da "Crna Gora ima kapaciteta da aktuelnu situaciju i trenutne političke izazove prevaziđe"“.

"Vi kao predstavnik mlade generacije imate posebnu ulogu i računamo na vas i mislimo da ćete odigrati pozitivnu i korisnu ulogu u tim procesima“, kazao je Lajčak Bečiću, preneo je portal RTCG.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: