"Brojke su na našoj strani, učenike je teško ispratiti" VIDEO

Pomoćnik ministra prosvete Miloš Blagojević rekao je da je epidemiološka situacija u školama bolja i da u mnogim školama nema zaraženih.

Izvor: Prva TV

Ponedeljak, 29.11.2021.

13:08

Foto: Printskrin, TV Prva

Iz tog razloga on očekuje da će, osim ako Krizni štab ne preporuči drugačije, zimski raspust početi u redovnom roku od 30. decembra, odnosno 24. decembra u Vojvodini.

Na pitanje kakva je epidemiološka situacija u školama u Srbiji Blagojević kaže "da su brojke u padu".

"Brojke na nivou cele Srbije su u padu. Nekoliko nedelja, od početka novembra, pada broj zaraženih. Situacija po školama je zadovoljavajuća, naravno uz primenu svih epidemioloških mera."

On je takođe naglasio da se neposredni model nastave sprovodi u celoj Srbiji, osim na par mesta.

"Organizujemo neposrednu nastavu svuda, osim u Nišu i nekim lokalnim sredinama gde se primenjuje kombinovani model."

Drugde, odeljenja su u punom obimu i radi se neposredno.

"Brojke su na našoj strani"

Blagojević je na pitanje koliko ima zaraženih u školama u Srbiji rekao da su, za sada, "brojke su na našoj strani" i u mnogim školama nema zaraženih.

"Interesantan je podatak, o osnovnim školama – 81 odsto osnovnih škola imaju jednog ili nijednog zaraženog učenika. Slično je i u srednjim školama, u 70 odsto škola nema zaraženih ili je tek poneko zaražen. Iz tog razloga možemo da organizujemo neposrednu nastavu", kaže pomoćnik ministra.

On je naglasio i da se u ministarstvu redovno sastaju i da se podaci analiziraju.

"Svake srede se sastajemo i analiziramo podatke. Takođe smo u kontaktu sa kolegama iz Batuta tako da možemo da reagujemo u slučaju potrebe."

Pomoćnik ministra je na pitanje koliko je nastavnika i učenika vakcinisano odgovorio da "ima podatke za nastavno osoblje".

"Učenike je teško ispratiti. Što se nastavnog kadra tiče, po našim podacima 51 odsto zaposlenih se vakcinisalo."

On se osvrnuo i na broj zaraženih među nastavnim osobljem.

"Trenutno imamo 295 zaraženih u osnovnim školama, a u srednjim školama je taj broj niži–- 209. On je rekao da su u piku ovog talasa imali problem sa zamenama, ali "da je situacija sada bolja".

"Imali smo problem sa stručnim zamenama, ali smo uspeli to da prevaziđemo. Krajem oktobra bio je poslednji pik, ali uz saradnju sa školama, taj problem je rešen. Situacija je sad daleko bolja i nastava se održava."

"Nadam se da ćemo na raspust u redovnom roku"

Despositphotos/Artur Verkhovetkiy
Na pitanje o tome hoće li đaci ići ove godine ranije na zimski raspust ili će se ipak sačekati regularni rok, pomoćnik ministra kaže da je odluka na Kriznom štabu, koji daje preporuku.

"Ne možemo preporučiti ranije odlazak na raspust. Krizni štab mora da sagleda kompleksnije neke stvari i uradi sveobuhvatnu analizu stanja i da onda da preporuku. Nadam se da ćemo imati vremena da sprovedemo sve odluke i da se organizujemo pre odlaska na raspust."

On ipak smatra da će se ove godine ići regularno na raspust.

"Prošle godine smo bili u težoj situaciji, nismo znali kako da se postavimo. Otišli smo ranije na raspust i taj raspust je trajao duže. Ove godine, međutim, najverovatnije ćemo ići na raspust 30. decembra, odnosno 24. kad počinje raspust u Vojvodini."

"Semafor sistem se pokazao kao dobar"

Blagojević je na pitanje kakva je procedura ako se u odeljenju pojave slučajevi infekcije koronavirusom odgovorio da postoji odgovarajuća proceedura.

"Predvideli smo da ako u odeljenju imaju dva zaražena učenika, deli odeljenje, odnosno sprovodi se kombinovani model. Ako se povećava broj, stvara klaster, onda svi idu onlajn."

On je dodao da se takozani semafor sistem pokazao kao dobar.

"U ovom trenutku je to dalo rezultata, da možemo da se prilagođavamo, ta brza reakcija, svaka škola može da se prilagodi. Semafor sistem se pokazao kao izuzetno dobar. U varijanti kad nema zaraženih učenika ne treba jedan model primenjivati."

Na pitanje da li je sve ovo uticalo na nivo obrazovanja Blagojević kaže da je obrazovanje na sličnom nivou kao pre pandemije.

"Nastava koja se organizje u ovom trenutku ne može se porediti, ali koliko god je moguće podižemo nivo obrazovanja. Prosečne ocene su u nivou onih pre pandemije."

On je odgovorio i na pitanje kada će biti organizovana državna matura.

"Ona će se odložiti za 2024. iako su bili planovi da se uvede ove godine", odgovara on.

Više o ovim temama možete saznati u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: