Tenzije na nebu: Kineski avioni iznad Tajvana – panika na ostrvu

Tajvanske vazduhoplovne snage su danas upozorile 27 kineskih aviona koji su ušli u njegovu zonu protivvazdušne odbrane.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 28.11.2021.

15:37

Tenzije na nebu: Kineski avioni iznad Tajvana – panika na ostrvu
Foto: Epa, MAXIM SHIPENKOV

Saopštilo je tajvansko Ministarstvo odbrane.

Tajvan, na koji Kina polaže pravo, žali se već više od godinu dana na ponovljene misije kineskog vazduhoplovstva u blizini ostrva, često u jugozapadnom delu njegove identifikacione zone protivvazdušne odbrane (ADIZ) u blizini ostrva Pratas koja su pod kontrolom Tajvana, preneo je Rojters.

Tokom četvorodnevnog perioda od 1. oktobra, kada je Kina obeležila svoj nacionalni dan, Tajvan je naveo da je skoro 150 vojnih aviona ušlo u njegov ADIZ, ne u teritorijalni vazdušni prostor, već u šire područje koje Tajvan nadgleda.

Najnovija kineska misija uključivala je 18 borbenih aviona i pet nuklearnih bombardera H-6 i neuobičajeno, avion za punjenje gorivom Y-20, saopštilo je Ministarstvo odbrane Tajvana.

Bombarderi i šest lovaca odleteli su na jug Tajvana u kanal Baši koji odvaja ostrvo od Filipina, zatim na Pacifik pre nego što su se vratili u Kinu, prema mapi koju je dostavilo Ministarstvo.

Letelice su bile u pratnji aviona za dopunjavanje goriva, što sugeriše da je Kina dopunila gorivo lovcima sa kraćim dometom, što je, kako navodi agencija, veština koju vazdušne snage još usavršavaju kako bi mogle da projektuju snagu dalje od kineskih obala.

Tajvan je poslao borbene avione da upozore kineske avione, dok su raketni sistemi bili raspoređeni kako bi ih nadgledali, saopštilo je Ministarstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: