Talibani traže pomoć: Obratio se vođa

Lider talibana Mula Mohamed Hasan Akhund dao je svoje prvo televizijsko obraćanje otkako je ta grupa preuzela vlast u Avganistanu sredinom avgusta.

Izvor: klix.ba
Podeli
 EPA-EFE/STRINGER
EPA-EFE/STRINGER

Pročitajte još:

Talibani zabranili ženama da se pojavljuju u TV dramama

Islamska država ponovo napala

Zarekao se da se neće mešati u poslove drugih zemalja i zatražio međunarodnu pomoć.

"Uveravamo sve zemlje da se nećemo mešati u njihove unutrašnje stvari i želimo da imamo dobre ekonomske odnose sa njima", obećao je Mula Mohamed Hasan Akhund, suosnivač talibana i sada premijer njihove vlade.

Tokom svog 30-minutnog govora, Hasan je insistirao na tome da talibani "pokušavaju koliko god mogu da reše probleme ljudi", okrivljujući prethodnu vladu koju podržavaju SAD, nazivajući je najslabijom na svetu.

Avganistan se suočava sa humanitarnom katastrofom, a polovina od 38 miliona ljudi je na ivici gladi, prema procenama UN.

Inflacija je izmakla kontroli, a cene hrane su skočile pošto je loša ekonomska situacija dodatno osakaćena sankcijama i povlačenjem strane pomoći nakon što su talibani preuzeli vlast nakon što su američke trupe povučene iz zemlje.

Strana pomoć je ranije činila do 75 odsto avganistanskog budžeta pod prethodnom administracijom.

"Tražimo od svih međunarodnih dobrotvornih organizacija da ne uskraćuju njihovu pomoć i da pomognu našoj iscrpljenoj naciji", rekao je lider talibana, prenosi Raša Tudej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 442 idi na stranu