Kina bi se mogla suočiti sa 630.000 obolelih dnevno

Kina bi se mogla suočiti s više od 630.000 slučajeva zaraze kovid-19 dnevno, ako odustane od politike nulte tolerancije.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 28.11.2021.

09:07

Kina bi se mogla suočiti sa 630.000 obolelih dnevno
EPA/EFE/Filippo Venezia

Najnovije istraživanje matematičara sa Univerziteta u Pekingu pokazalo je da bi ukidanjem ograničenja putovanja i priklanjanje zapadnim pristupima dovelo do eksplozije broja slučajeva.

U izveštaju koji je Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio u publikaciji Čajna CDC Vikli, matematičari su naveli da Kina ne može sebi da priušti ukidanje ograničenja putovanja bez efikasnijih vakcinacija ili specifičnih tretmana, prenosi Rojters.

"Naši su rezultati jasno upozorili da, za sada, nismo spremni da prihvatimo 'otvorene'' strategije koje se temelje isključivo na hipotezi o imunitetu stada izazvanom vakcinacijom koju zagovaraju određene zapadne zemlje", kaže se u izveštaju.

Matematičari su upozorili da se njihove procene temelje na osnovnim aritmetičkim proračunima i da su potrebni sofisticiraniji modeli za proučavanje evolucije pandemije ako se ukinu ograničenja putovanja.

Na primer, ako bi Kina usvojila strategiju Sjedinjenih Država za pandemiju, dnevni broj novih slučajeva dostigao bi najmanje 637.155 navodi se u izveštaju.

Ako bi zauzela isti pristup kao Britanija, dnevni broj slučajeva dostigao bi 275.793, a ako bi sledila primer Francuske, dostigla bi dnevno 454.198 obolelih, navodi se.

Kina je zadržala politiku nulte tolerancije prema kovidu 19, rekavši da je važnost suzbijanja lokalnih slučajeva veća od poremećaja koje izazivaju napori da se uđe u trag, i da se izoluju i leče zaraženi.

Kina je u subotu prijavila 23 nova potvrđena slučaja korona virusa, što je manje u odnosu na 25 dana ranije, objavilo je danas njeno zdravstveno telo.

Svetska zdravstvena organizacija u petak je označila novu varijantu korona virusa otkrivenu u Južnoj Africi kao zabrinjavajuću, što je podstaklo neke zemlje da uvedu ograničenja putovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: