Novi soj koronavirusa se širi: Drastične mere od sledeće nedelje?

Omikron najverovatnije i u Nemačkoj.

Izvor: DW

Subota, 27.11.2021.

20:44

Novi soj koronavirusa se širi: Drastične mere od sledeće nedelje?
EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Nemačka akademija nauka apeluje na politiku da odmah drastično pooštri mere i to za početak za sve, bez obzira bili vakcinisni li ne. Berze u krizi kao marta 2020.

Svetska zdravstvena organizacija je novu varijantu koronavirusa B.1.1.529, pod imenom Omikron, prvi put otkrivenu u Južnoj Africi, juče klasifikovala kao "zabrinjavajuću". Zdravstveni organ EU je takođe ocenio Omikron kao "zabrinjavajući". Ova klasifikacija je signal da je varijanta zaraznija ili da vodi do težih tokova bolesti.

Nova varijanta je do sada otkrivena u Belgiji, Hong Kongu, Izraelu i Velikoj Britaniji. U Češkoj postoji sumnja kod jedne osobe koja je bila u Namibiji.

Trenutno postoji osnovana sumnja da se prvi slučaj pojavio i u Nemačkoj. Osoba je primila dve vakcine, dakle poptuno je imunizovana. Doputovala je 21. novembra iz Južne Afrike preko aerodroma u Frankfurtu i posle nekoliko dana dobila simptome.

Ministar za socijalna pitanja Hesena Kai Kloze objavio je na Tviteru da postoji "visok nivo sumnje" zaraze novom varijantom virusa. Kod osobe je pronađeno „nekoliko mutacija tipičnih za Omikron", i ona je izolovana kod kuće. Kompletno sekvencioniranje materijala će potrajti nekoliko dana. Holandija je pozvala sve ljude koji su ušli u zemlju iz južne Afrike od prošlog ponedeljka da se odmah testiraju.

Na aerodromu Šipol u petak je 61 putnik iz Južne Afrike bio pozitivan na korona-virus, dok je 531 putinik odatle bio negativan na korona-testu. Oni koji su bili pozitivni smešteni su u karantenski hotel i sada se ispituje da li su zaraženi varijantom Omikron.

Prema navodima nadležnih organa, putnici koji su bili pozitivni i pokazali simptome moraju ostati u karantinu sedam dana, a zaraženi bez simptoma pet dana. Oni koji su bili negativni i koji su ostali u Holandiji trebalo bi da se izoluju kod kuće. Svi ostali mogu da nastave svoj put.

Nemački akademici traže drastične mere

Nemačka akademija nauka Leopoldina apeluje na obaveznu vakcinaciju i ograničavanje kontakta zbog drastičnog porasta korona infekcija.

Nevakcinisani moraju biti motivisani ili prisiljeni da se vakcinišu - navodi se u objavljenom apelu naučnika: "To je jedini način da se građani našeg društva spasu od daljih pogubnih posledica".

Naučnici se zalažu za ograničenja slobode kao što je postepeno uvođenje obavezne vakcinacije i drastičnija ograničenja kontakta - jer je to očigledno u skladu sa stavom koji iz dobrih razloga deli većina stanovništva, navodi se u saopštenju.

"Sa medicinske i epidemiološke tačke gledišta, odmah će biti efikasno značajno smanjenje broj kontakata na nekoliko nedelja, a od početka naredne nedelje", kažu autori.

Zbog opadanja imuniteta, ove mere bi morale privremeno da se primenjuju na sve - dakle i vakcinisane i rekonvalescentne osobe - koje bi za to vreme morale da dobiju dopunsku vakcinaciju.

Potpisnici apela, uključujući Kristijana Drostena, pozvali su da se do Božića pored prve i druge imunizacije omogući i oko 30 miliona dopunskih vakcinacija.

Da bi vakcinisalo što više ljudi, u vakcinaciju bi morale da se uključe i druge grupe medicinskih stručnjaka - kao što su apotekari, stomatolozi, medicinske sestre i babice. Za to će delom biti neophodna tehnička i logistička podrška vojske, Organizacije za tehničku pomoć i drugih priznatih privatnih organizacija za pomoć katastrofama. Trenutno je u Nemačkoj na vakcinaciji angažovano oko 100 000 lekara.

Škole i vrtići da ostanu otvoreni

Imajući u vidu decu i mlade, Leopoldina preporučuje rane božićne praznike i redovne korone testove najmanje tri puta nedeljno. Nastavnici i učenici svih razreda treba da nose maske tokom celog boravka u školama.

"Obustavljanje obaveznog prisustva u školi, naizmenična nastava, kao i zatvaranje vrtića - treba izbegavati koliko god je to moguće."
Foto: Profimedia
Neće moći bez lokadauna

Generalni direktor Nemačkog udruženja gradova i komuna, Gerd Landsberg, izjasnio se za otkazivanje velikih manifestacija i lokdaun u posebno pogođenim područjima.

"U delovima Nemačke sa izuzetno visokim ciframa incidencije, neće moći bez lokdauna. Međutim, nedostaje neophodna pravna osnova."

Ovde je buduća semaforska koalicija SPD, Zelenih i FDP pozvana da pre božićne pauze u Bundestagu ponovo uspostavi vanredno stanje zbog epidemije kako bi se otvorile neophodne opcije za akciju. Kandidat SPD za kancelara Olaf Šolc takođe se izjasnio za doslednu akciju s obzirom na dramatično pogoršanje situacije. "Biće urađeno sve što mora da se uradi. Ne postoji ništa što ne se ne dolazi u obzir", rekao je on.

Šolc je već najavio da će biti formiran krizni štab. Trenutno postoji bliska saradnja buduće i sadašnje vlade, rekao je Šolc.

Crni petak na berzama

I na berzi ponovo vlada krizno raspoloženje: novootkrivena varijanta virusa Omikron izaziva paniku na tržištima, a vrednosti akcija se urušavaju širom sveta. Ironično, Crni petak koji je najunosniji dan u godini za trgovce, bio je talični Crni petak na berzi. Govori se krizi kao marta 2020.

Na primer, Barel sirove nafte (WTI) koštao je 69 evra, pao je za 11,7 odsto za samo jedan dan! S druge strane, među pobednicima - proizvođači vakcina kao što je Bajontek. Kompanija iz Majnca na momente je povećala vrednost za neverovatnih 18 odsto na 325 evra po deonici.

"Dok se još juče razgovaralo o previsokim stopama inflacije u SAD i Evropi, zbog kojih će centralne banke brže preduzeti kontramere, nova varijanta virusa bi možda ponovo mogla da promeni ukupnu generalno optimističnu ekonomsku sliku", rekao je stručnjak Bernd Krampen za list Bild.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: