Misterija - zašto "omikron"? Plaše se, izbegavaju... Sve ima veze sa Đinpingom

U vreme kada je broj slučajeva kovida 19 počeo da opada u svetu, pojavila se njegova nova varijanta B.1.1.529, koja je dobila naziv omikron.

Izvor: index.hr

Subota, 27.11.2021.

13:39

Misterija - zašto
Ilustracija: Depositphotos/ vectorfusionart

Ime je ustanovila Svetska zdravstvena organizacija i navela da je to soj koji bi mogao da predstavlja veći rizik od delta varijante.

Davanje imena je ubrzo izazvalo kontroverzne debate u kojima su neki optužili SZO da favorizuje Kinu.

Zašto koristimo grčko pismo za imena sojeva?

SZO koristi grčko pismo da imenuje nove varijante kovida radi lakše identifikacije i razumevanja među nenaučnim grupama ljudi. Međutim, u skladu sa ovim principom, nova verzija virusa je trebalo da se zove "ni", ali je umesto toga korišćeno slovo – "omikron". Zbog toga su se mnogi pitali zašto je SZO odlučila da preskoči dva slova grčkog alfabeta.

Prema nekim teorijama, da je SZO ovaj soj nazvala "ni", sledeći bi se trebalo da se zove "ksi" kako se, slučajno, zove aktuelni kineski predsednik.

"Zabrinuti smo što SZO ponovo izbegava bilo kakve neprijatnosti za kinesku vladu i zbog toga je nazvala varijantu omikron", rekao je američki tužilac Džonatan Truli. Šta kaže SZO?

SZO za sada nije dala zvanično objašnjenje za preskakanje slova ni i ksi, ali Njujork post navodi da je to moglo da se desi iz više razloga.

Naime, kako navodi Post, ni bi moglo da se preskoči kako bi se izbegla zabuna sa rečju "novi", a ksi da bi se izbegla sličnost sa imenom kineskog predsednika Si Đinpinga.

Britanski novinar Pol Nuki rekao je da mu je izvor iz SZO potvrdio da su slova ni i ksi namerno izbegavana.

"Ni" zato što ne bi bilo zabune sa rečju "novi" i "ksi" da bi se izbeglo "stigmatizovanje regiona".

Kritike Svetske zdravstvene organizacije

Kritike ove odluke SZO ubrzo su se pojavile na društvenim mrežama.

"Ako se SZO toliko plaši Komunističke partije Kine, kako joj možemo verovati da će je prozvati ako ponovo pokuša da prikrije katastrofalnu globalnu pandemiju?" napisao je na Tviteru Ted Kruz, senator iz Teksasa.

Iako se SZO pridržava politike izbegavanja nazivanja sojeva virusa po nazivima zemlje ili regiona, Džonatan Tarli je primetio da to sada nije slučaj jer Ksi nema status regiona. Epidemiolog Martin Kuldorf sa Harvardske medicinske škole se slaže.

"Imamo vesti o novoj varijanti ni, ali SZO je preskočila slovo abecede i nazvala ga omikron kako bi izbegla upotrebu slova ksi", rekao je Kuldorf. Američki lingvista Bendžamin Cimer, urednik časopisa The Atlantic, takođe je prokomentarisao novo imenovanje virusa.

"Pohvala SZO što je preskočila potencijalno zbunjujuća imena ni i ksi i prešla direktno na omikron", napisao je Zimer na Tviteru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: