"Pucao je bez milosti" – na Kosovu i Metohiji i dalje u strahu VIDEO/FOTO

Dan nakon napada u selu Glođanje kod Dečana, gde su ubijeni vozač autobusa i dvoje učenika, na Kosovu i Metohiji ljudi su u strahu i neverici.

Izvor: B92

Subota, 27.11.2021.

17:45

Tanjug/AP Photo

Napad na autobus se dogodio kasno sinoć, kada je saobraćao iz Đakovice prema Peći.

Još jedan mladić je ranjen, ali je nakon operacije van životne opasnosti.

Tužiteljka iz Peći Sahide Gaši, koja vodi istragu, rekla je da su intervjuisali nekoliko svedoka i sve što dosad znaju je to da je napad izvršen kalašnjikovom i da je napadač ispraznio celi šaržer. Zamolila je građane koji bilo šta znaju o napadu da se jave i pomognu u otkrivanju napadača.

Policija je odmah nakon napada isključila mogućnost terorističkog napada.

"Nemamo razloga da verujemo da je reč o terorističkom činu. Veća je mogućnost da je cilj napada bio pojedinac", rekao je portparol policije za pećku regiju Veton Elshani.
Tanjug/AP Photo
Porodica ubijenog vozača izjavila je da nikad nije bilo naznaka da je njihov član bio u bilo kakvom sukobu s bilo kim. Iza sebe je ostavio ženu i četvoro dece. Isto tvrde i iz kompanije za koju je radio.

Vozači autobusa iz Đakovice rekli su da se nakon napada ne osećaju više sigurno na bilo kojoj relaciji.

"Bilo smo u autobusu kad se ispred nas pojavio maskirani čovek s kalašnjikovom u ruci. Počeo je da puca na nas. Sve se odvijalo jako brzo", rekao je jedan putnik.

Afrim Turkaj, roditelj učenika koji je preživeo napad i leči se u bolnici u Peći, objavio je na društvenim mrežama sledeću poruku: "Moj sin se probudio i odmah me upitao jesu li se spasili njegovi prijatelji koji su s njim sedili u autobusu. Morao sam mu odgovoriti da oni žive, ali u raju".

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Džozep Borel reagovao je. Zatražio je da se počinitelj otkrije i slučaj rasvetli. Borel je rekao da sasjeća s narodom na Kosovu i Metohiji i želi da se slučaj što pre rasvetli, a počinitelj dovede pred lice pravde.

U šoku su posebno prijatelji ubijenih, njihovi profesori i rodbina. Sahrana ubijenog učenika biće sutra poslepodne. Jedna učenica je rođena 2003. godine, a drugi ubijeni učenik 2004. godine.

Napad na autobus dogodio se u vreme dok javnost na Kosovu žali za stradalima u saobraćajnoj nesreći u Bugarskoj, gde je umrlo oko 40 državljana Severne Makedonije, uglavnom albanske narodnosti.

Pre nekoliko mjseci deset kosovskih Albanaca stradalo je u velikoj saobraćajnoj nesreći u blizini Slavonskog Broda, kad su se autobusom vraćali iz Nemačke.

Članovi porodica stradalih pozivaju da se ne isključi mogućnost terorističkog akta jer kad se puca bez milosti na autobus koji prevozi učenike, onda to može biti i terorizam, piše Jutarnji list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: