Ko je bio Milutin Mrkonjić? "Večni graditelj" i veliki prijatelj porodice Milošević

Počasni predsednik Socijalističke partije Srbije Milutin Mrkonjić preminuo je u 79. godini na Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

Izvor: B92

Četvrtak, 18.11.2021.

20:00

Ko je bio Milutin Mrkonjić?
printskrin: TV Prva

On je početkom meseca završio na kardio-vaskularnoj klinici u Beogradu gde mu je ugrađen pejsmejker. U avgustu je operisao srčane zaliske, i to novom metodom, preko prepona.

Milutin Mrkonjić je rođen 1942. godine u Beogradu. Na katedri za puteve, aerodrome i železnice Građevinskog fakulteta u Beogradu diplomirao je 1968.

Počeo je da radi u "Birou za studije, projektovanje i nadzor građenja ŽTP Beograd", gde je 1974. postao rukovodilac Sektora za projektovanje.

Za direktora u radnoj organizaciji "Centar za istraživanje i projektovanje" postavljen je 1977. godine.

Taj centar se 1986. ujedinio sa "Zavodom za projektovanje ZJŽ", a sledeće godine i sa Saobraćajnim institutom i formira se jedinstveno preduzeće "Saobraćajni institut CIP".

Mrkonjić je postao njegov prvi direktor.

Učestvovao je u brojnim projektima u Alžiru, Venecueli, Iraku, Kuvajtu, Kini, Gabonu, Libiji.

Bio je ministar za saobraćaj i veze u Vladi SRJ na čijem je čelu bio Milan Panić, a prethodno je ministarsku funkciju obavljao i u SFRJ – u Vladi Branka Mikulića.

Jedan od osnivača SPS

Foto: Shutterstok/Sergei Afanasev
Jedan je od osnivača Socijalističke partije Srbije.

U vreme NATO bombardovanja SR Jugoslavije, 1999. godine, postavljen je za direktora Republičke direkcije za obnovu i razvoj.

Krajem oktobra 2000. razrešen je funkcije direktora Saobraćajnog instituta CIP i izabran za predsednika Upravnog odbora tog instituta.

Te godine je postao savezni poslanik u Veću republika SRJ, a kasnije je bio poslanik i u parlamentu državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Od marta 2004. bio je šef "Aeroinženjeringa" (Kompanija "Braća Karić").

"U 'Aeroinženjeringu' sam bio direktor svega godinu dana i sve to vreme su radnici primali plate, a ja sam radio besplatno. Pre toga sam radio kao savetnik kod Bogoljuba Karića."

U decembru 2006. godine postaje potpredsednik SPS-a, a na tu funkciju je reizabran u decembru 2010. Bio je član predsedništva te stranke.

Za poslanika u Skupštini Srbije izabran je 2007. godine, a u tom sazivu je obavljao i funkciju potpredsednika Skupštine.

Bio blizak porodici Milošević

EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC
Mrkonjić je bio blizak porodici Slobodana Miloševića. Jedan je od retkih članova SPS koji je ostao u kontaktu sa Mirjanom Marković nakon što je otišla u Rusiju.

On je umesto lidera SPS Ivice Dačića položio venac na grob Miloševića u Požarevcu, a tako je ostalo i nakon smrti Mirjane Marković.

"Redovno obilazim grob Mire i Slobe. Obilaziću grob sve dok njegova deca ne budu mogla da uđu u zemlju", govorio je Mrkonjić.

Tvrdio je da je nekadašnji predsednik Savezne republike Jugoslavije ubijen u Haškom tribunalu, a borio se da se porodica Milošević vrati u Srbiju.

Ukazivao je na to da deca Miloševića 12 godina nisu mogla da obiđu grob svog oca u Požarevcu.

Mrkonjić je pokrenuo i inicijativu da se u Beogradu podigne spomenik Miloševiću, što je zvanično ušlo u proceduru Skupštine Beograda, ali nije došlo na red za odlučivanje.

Kandidovao se za predsednika države

Foto: Profimedia
Na izborima za predsednika Srbije, januara 2008. godine, Mrkonjić je bio kandidat SPS-a i osvojio je oko 6 odsto glasova.

Od jula 2008. nalazio se na funkciji ministra za infrastrukturu. Početkom marta 2011. godine njegovom resoru je dodata oblast energetike.

Odlukom vrha partije Mrkonjić je jula 2013. smenjen sa mesta ministra saobraćaja, a avgusta položio je zakletvu kao poslanik Narodne skupštine.

Nakon parlamentarnih izbora 2014. godine nalazio se na funkciji narodnog poslanika u Skupštini Republike Srbije i predsednika Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i prostorno planiranje.

Od 2015. izabran je za počasnog predsednika Socijalističke partije Srbije.

Poslednjih godina povukao se iz politike i penzionerske dane provodio uz svoju partnerku pevačicu Anu Bekutu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: