Bajden zabrinut pred razgovore sa Zelenskim i Putinom

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da će verovatno razgovarati sa svojim ruskim i ukrajinskim kolegama da pokuša da smiri tenzije izmedju dve zemlje.

Izvor: B92

Petak, 26.11.2021.

23:30

Bajden zabrinut pred razgovore sa Zelenskim i Putinom
EPA/EFE/ JIM LO SCALZO

Ova Bajdenova izjava dolazi u vreme kada je Rusija optužena za gomilanje snaga na njihovoj zajedničkoj granici.

Na pitanje novinara da li će razgovarati sa predsednicima Rusije i Ukrajine Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim, Bajden je odgovorio "vrlo verovatno" i rekao da je "zabrinut".

Bajden koji se nalazi u Nantaketu, u američkoj državi Masačusets, ponovio je svoju podršku "teritorijalnom integritetu" Ukrajine.

Pre toga je Bela kuća pozvala na nastavak diplomatskih napora da bi se smirile tenzije između Rusije i Ukrajine.

Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je razgovarao sa ukrajinskim zvaničnikom Andrijom Jermakom i njih dvojica su se složili da sve strane treba da nastave diplomatske napore da bi se smirile tenzije, rekao je neimenovani portparol.

Poslednjih nedelja SAD, NATO i Evropska unija stalno izražavaju zabrinuitost zbog kretanja ruskih snaga na ukrajinskoj granici, zabrinuti zbog moguće invazije.

Tenzije su na najvišem nivou između dva suseda koji su već u zategnutim odnosima posle ruskog pripajanja ukrajinskog crnomorskog poluostrva Krim 2014. posle čega je usledio sukob između Kijeva i proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: