Kurti: "Mi smo jedno"; Rama: "Mi smo kao dvoglavi orao"

Aljbin Kurti rekao je na zajedničkoj sednici kosovske i albanske vlade da su Kosovo i Albanija "kao hrast sa dve grane, odnosno da su jedno".

Izvor: Kosovo online

Petak, 26.11.2021.

12:47

Kurti:
Ilustracija: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kurti je podsetio da je prvi put u zvaničnoj poseti Albaniji u svojstvu premijera i da taj poseban osećaj koji ima kad dođe u Albaniju ne može da opiše.

On je istakao da je današnji sastanak dve vlade "na horizontu integracija ka Evropskoj uniji".

"Integracija između naših država je od suštinskog značaja. Kao patriote moramo da ojačamo naše dve države tako što ćemo ih još više ojačati i da građani budu ponosni. Imamo odgovornost da uzdižemo i štitimo jedni druge kad god i gde god. Moramo pronaći naš zajednički poziv. Svako dobro jedne države treba da prenesu dve zemlje, građani treba da se kreću slobodno i da se njihov posao širi", rekao je između ostalih Kurti.

On je u svom govoru podsetio i na žrtve zemljotresa koji se desio pre dve godine navodeći da narod na Kosovu saoseća sa bolom naroda u Albaniji.

"Danas se navršava dve godine od zemljotresa koji je odneo 51 žrtvu, članovi porodice su tužni, osećamo da je njihov bol i naš bol", rekao je Kurti.

Kurti je istakao da železnička linija Drač–Priština jača Albance i glavnu luku kao što je Drač.

Rama: Mi smo kao dvoglavi orao, jedna glava gleda na jednu, druga na drugu stranu

Izjava albanskog premijera Edija Rame da niko ne treba da očekuje da će on i kosovski premijer ikada zatvoriti debatu, nasmejala je Aljbina Kurtija na konferenciji za medije u Elbasanu, prenosi Ekonomija onlajn.

Rama je, nakon zajedničke sednice vlada Kosova i Albanije, rekao da su Kurti i on različiti ljudi, koji mogu da imaju različita mišljenja o raznim pitanjima.

"Slikovito rečeno, mi smo kao onaj dvoglavi orao, koji ima vizuelni izgled od 360 stepeni. Jedna glava može da gleda na jednu, druga na drugu stranu, ali telo stoji uspravno. Aljbin i ja možda imamo različita mišljenja o različitim pitanjima, ali ne očekujte da ćemo ikada zatvoriti debatu", rekao je Rama, što je izazvalo glasan smeh kosovskog premijera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: