Poruka EU Prištini: Da budemo jasni

Šef Kancelarije EU u Prištini Tomaš Suniog izjavio da Priština "ima obavezu da primeni sporazum za Zajednicu opština sa srpskom većinom.

Izvor: B92

Petak, 26.11.2021.

10:50

Poruka EU Prištini: Da budemo jasni
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

Kako prenosi Koha ditore, Suniog je za KTV Interaktiv rekao da EU insistira na sprovođenju tog sporazuma zbog čestih "glasina" da on nije relevantan i da neće biti sproveden.

Istakao je da postoje dva razloga zbog kojih EU smatra da je potrebno sprovesti sporazum i naveo da je prvi razlog to što je reč o sporazumu koji su potpisali predstavnici Prištine u okviru dijaloga, ističući da se, kako je rekao, "medjunarodni sporazumi moraju poštovati".

Kao drugi razlog Suniog je naveo to što su neki od tih sporazuma ratifikovani u parlamentu privremenih prištinskih institucija.

"Očekivao bih da se, ako je ovo pravna država, mora poštovati domaća pravna obaveza, ali i zakonska obaveza prema međunarodnim sporazumima. Ako niste zadovoljni nekim međunarodnim obavezama ili nekim postojećim zakonodavstvom, onda postoje neke procedure kako to možete promeniti tako što ćete predložiti druge alternative. Ono što je važno jeste da postoji zapažanje da obaveze iz prošlosti postoje i da se ne mogu zanemariti", poručio je Suniog.

Povodom odluke ustavnog suda u Prištini da 23 tačke sporazuma o Zajednici srpskih opština nisu u skladu sa ustavom, Suniog je rekao da Ustav ne kaže da ZSO ne može biti formirana.

"Da budem jasan po ovom pitanju - postoje dva sporazuma. Jedan je iz 2013. godine, to je ovaj o kome sam govorio i koji je potpisan i ratifikovan u Skupštini. Postoji još jedan sporazum iz 2015. godine, koji je stavljen pod lupu Ustavnog suda, ali ustav ne kaže da se ZSO ne može formirati i da se ta obaveza ne može ispuniti. U stvari, on kaže da traži da se ponovo izradi statut ove Zajednice srpskih opština i još jednom pošalje ustavnom sudu", naveo je Suniog.

On kao izlaz vidi da Priština treba da pošalje predlog rešenja.

Suniog je zamolio vladu privremenih prištinskih institucija da postupi u skladu sa svojim obavezama i da se saglasi sa uslovima ustavnog suda, odnosno da izradi Statut ZSO i da ga predstavi sudu i u dijalogu.

Suniog je odbacio tvrdnje da je EU jednostrana i da podržava samo jednu stranu, navodeći da je interes EU da Beograd i Priština postignu pravno obavezujući sporazum koji bi rešio sve još otvorene probleme i koji bi i Beogradu i Prištini omogućio da nastave ka EU.

Suniog smatra da je realan i dobro planiran cilj da se konačni sporazum postigne u okviru mandata sadasnje vlade privremenih institucija u Prištini. On je, takođe, ocenio da strane u dijalogu treba da se usredsrede na pregovore o sporazumu koji otvara put za budućnost ali, prema njegovom mišljenju, "naravno da se to ne može učiniti bez suočavanja sa prošlošću".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: