Kad američki zvaničnik brani Srbiju usred Hrvatske

Specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar odgovorio hrvatskom predsedniku koji je rekao da Srbija nema iskrenu želju da postane član EU.

Izvor: B92

Petak, 26.11.2021.

08:29

Kad američki zvaničnik brani Srbiju usred Hrvatske
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Eskobar je u intervjuu za hrvatsku agenciju rekao da Srbija "istorijski, kulturno i sve više ekonomski pripada Evropi" i da većina njenih državljana veruje da je njihova budućnost u tom savezu. Milanovića je podsetio i da je Srbija kao svoj strateški cilj navela članstvo u EU i da je već povezana s tim savezom.

"Mislim da je taj proces već daleko odmakao", rekao je Eskobar.

Prema njegovom mišljenju, Srbija bi trebalo da bude brža u tom procesu, ali je istakao da je manji napredak, delimično otežan pandemijom, ipak postignut. "Po pitanju usklađenosti spoljne politike sa EU, Srbija je ove godine bila bolja nego što je bila duže vreme", rekao je Eskobar, navodeći evropski mehanizam koji meri poklapanja u spoljnopolitičkim odlukama, prema kojem je Srbija dve trećine uskladila svoju spoljnu politiku sa EU.

A BiH?

Eskobar je takođe ocenio da Bosna i Hercegovina nema etnički, nego problem sistemske korupcije. On je rekao i da ga više brinu demografske i ekonomske teškoće u BiH od etničkih pitanja.

Naglasio je da ustrojstvo sa tri konstitutivna naroda ostaje temelj američke politike u BiH.

"Politički konsenzus može biti postignut ograničenim reformama, a ne izmenom strukture Dejtona", rekao je Eskobar, dodajući da SAD sa bosanskohercegovačkim političkim akterima trenutno radi na izmeni izbornog zakona kako bi bila zadovoljena sva tri naroda u BiH.

Naveo je da ne voli da govori o sankcijama jer, kako je rekao, "ne želi da region stekne utisak da su SAD u njoj angažovane prvenstveno sankcijama“. "Sankcije postoje, ali neće biti usmerene na Republiku Srpsku i Federaciju ili na njihove građane, nego na korumpirane pojedince", naglasio je Eskobar. Dodao je da srpski član Predsedništva BiH, kako je rekao, "nije jedini, ali je najaktuelniji problem" u BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: