"Emanuel, ti si kriv za ovo"

Britanski i francuski lideri razmenjuju optužbe nakon što se u kanalu La Manš utopilo 27 migranata, što se smatra jednim od najsmrtonosnijih takvih incidenata.

Izvor: Jutarnji list

Četvrtak, 25.11.2021.

12:40

Tanjug/ MOHAMMED BADRA

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji se nalazi u Zagrebu, sinoć je iz Hrvatske uputio telefonski poziv britanskom premijeru Borisu Džonsonu u kojem je rekao da očekuje punu saradnju britanskih vlasti u istrazi ovog slučaja kao i da se nada da situacija neće biti iskorišćena u političke svrhe.

Britanski premijer odgovorio je pozivom da se Francuska odazove i da se uvedu zajedničke obalske i morske patrole. Rekao je tom prilikom i da najnoviji incident najbolje dokazuje da francuski napori kako bi se kontrolisalo stanje s njihove strane obale "nisu dovoljni".

“Imali smo mnogo poteškoća u uveravanju naših partnera, posebno Francuske, da se ozbiljnije bave ovom situacijom. Razumem sve teškoće s kojima se Francuska suočava, ali želimo da rade više i da kvalitetnije sarađujemo”, kazao je Džonson.

Za to vreme, britanski mediji kao da se takmiče ko će više napasti Makrona koji je, po njihovom mišljenju, glavni krivac za situaciju u La Manšu.

“Makron, ti si kriv za ovo”, objavio je “Dejli mejl” na naslovnici na kojoj je prizor ostataka brodića s kojim su migranti pokušali da dođu do Engleske.
Tanjug/ MOHAMMED BADRA
“Gardijan” podseća da Francuska već neko vreme odbija britansku ponudu o zajedničkoj obalskoj straži jer smatraju da bi to moglo da ugrozi njihov nacionalni suverenitet.

Makron je pozvao na hitan sastanak Saveta ministara EU, dodajući da je nužno da se izdvoje dodatna sredstva za evropsku graničnu agenciju Fronteks.

Takođe, najavljena je i vanredna sednica francuske vlade na kojoj će se razmatrati ova problematika.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin uputio je poziv Velikoj Britaniji, rekavši da odgovor na ovu krizu mora stići s njihove strane. A tamo, međutim, treba da se održi debata u kojoj će se razmotriti problem velikog broja ilegalnih migranata koji u zemlju ulaze brodićima i gumenim čamcima.

Britanski imigracioni ministar Tom Parsglouv potvrdio je da je Džonson ponovio svoju ponudu o zajedničkim patrolama u kojima bi učestvovale policija i granične snage. Rekao je i da je najnovija tragedija pokazala da dve zemlje jednostavno moraju da porade na svojoj saradnji.

“Gardijan” piše da je samo ove godine u malenim brodićima do Velike Britanije preko kanala dospelo gotovo 26.000 ljudi, tri puta više nego prošle godine, a očekuje se da će se pritisak na Veliku Britaniju smanjiti tokom hladnijeg vremena, ali se to do sada pokazalo kao netačno, preneo je Jutarnji list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: