Isplivali detalji sporazuma: Legalizuje se marihuane, kondomi će biti besplatni

Nova koalicija u Nemačkoj dogovorila više stvari koje do sada nisu bile poznate javnosti. Pored legalizacije kanabisa, dogovorena i besplatna kontracepcija.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.11.2021.

10:19

Isplivali detalji sporazuma: Legalizuje se marihuane, kondomi će biti besplatni

Prema pisanju dnevnika "Bild", koalicija SPD, Zeleni, FDP, namerava da legalizuje pušenje "trave". List navodi da na 87. strani koalicionog sporazuma stoji da će buduća vlada uvesti kontrolisanu prodaju kanabisa odraslima u za to licenciranim radnjama.

Takođe, navodi se i da će posle četiri godine biti analizirane posledice legalizacije kanabisa po društvo.

O drugoj nameri se do sada ništa nije čulo, a to je da “semafor koalicija“ želi da zdravstveno osiguranje preuzme troškove sredstava za kontracepciju. To bi značilo besplatne anti-bebi pilule i kondome za građane Nemačke.

U koalicionom sporazumu stoji da zdravsteno osiguranje treba da bude u mogućnosti da kontraceptivna sredstva uvrsti u zakonski propisane usluge, a za lica koja imaju niska primanja, čija visina nije definisana, troškovi za kontracepciju treba da budu refundirani.

A ko čini koaliciju?

Nova "semafor" koalicija u Nemačkoj, koja će formirati vladu, dogovorila je raspodelu ministarskih fotelja, prema kojom će šef SPD Olaf Šolc biti kancelar, liderka Zelenih Ananela Berbok šefica diplomatije, a lider FPD Kristijan Lindner biće ministar finansija.

Inače dogovoreno je da nova vlada ima dva potpredsednika, a to će biti Lindner i drugi šef Zelenih Robert Habek. Da bi mogla vlada dobiti dva potpredsednika bilo je neophodno primeniti pravni trik.

Naime Habek će biti potpredsednik prema Osnovnom zakonu, a Lidner po poslovniku Vlade.

SPD u novoj vladi imaće, prema dnevniku "Bild" šest ministara, a Zeleni pet, i FDP četiri. Kada je reč o Zelenima Sstefi Lemke dobiće resor poljoprivrede, Anton Hofrajter ekologiju, Katrin Gering-Ekard porodicu, Robert Habek biće nadležan za privredu i klimatske promene, a Berbok Ministarstvo spoljnih poslova.

Iz redova SPD ministarstvo građevinarstva mogla bi vodili Svenja Šulce, aktuelna ministarka ekonologije, Sabine Ditmar preuzela bi zdravstvo, Klara Gajvic bila bi nadležna za ekonomsku saradnju i razvoj, Hubertus Hajl bi mogao bi ostati ministar rada, Simtje Meler dobila bi resor odbrane, a Kristine Lambreht prešla bi sa mesta ministarke pravde na funkciju ministarke unutrašnjih poslova.

U vladu, kao ministar pri kancelaru, ulazi i Volfgang Šmit dugogodišnji bliski saradnik Šolca. Što se FDP tiče Lidner je dogovorio preuzimanje Ministarstva finansija, Folker Vising, generalni sekretar FDP preuzima resor saobraćaja i digitalizacije, Maarko Bušman preuzeće pravosudje, a Betina Sstark-Vacinger obrazovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: