Panika u Fajzeru: Ukradeni podaci o vakcini protiv kovida

"Fajzer" tužio dugogodišnju zaposlenu zbog navodne krađe "velikog broja" poverljivih dokumenata, uključujući i one povezane sa vakcinom protiv korone.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/CJ GUNTHER
EPA-EFE/CJ GUNTHER

U tužbi koja je podnesena u utorak u saveznom sudu u San Dijegu, "Fajzer" je naveo da je reč o zaposlenoj Sijao Li Ćun, koja je prekršila svoj ugovor o poverljivosti prenevši više od 12.000 datoteka, bez dozvole, na svoje lične račune i uređaje sa svog poslovnog laptopa.

"Zbog velikog broja dokumenata koje je gospođa Li nezakonito prisvojila, 'Fajzer' tek treba da utvrdi obim poslovnih tajni i poverljivih informacija koje ona poseduje“, saopštila je kompanija.

Navodni ukradeni materijali uključuje "priručnik" od 24. septembra koji sadrži interne procene i preporuke o "Fajzerovoj" i "Biontekovoj" vakcini protiv koronavirusa, zatim "Fajzerov" odnos sa nemačkim partnerom za vakcine, kao i prezentacije povezane s antitelima protiv raka.

Iz kompanije "Fajzer" je rečeno da je Ćun, koja je bila pomoćnica direktora za statistiku, u više navrata pokušavala da prikrije tragove onoga šta je uradila. Takođe se navodi da je okrivljena obmanula "Fajzer" o tome šta je uzela, kako je to uzela, kada i zašto je to učinila i gde se nalaze ukradeni podaci.

Navedeno je i da je Ćun u kompaniji radila 15 godina, ali da je nedavno primila ponudu za novi posao u kompaniji "Ksenkor Inc.", kalifornijskoj kompaniji koja se fokusira na lečenje raka i autoimunih bolesti.

Iz "Fajzera" su naveli i da se njihova kompanija suočava s velikim problemom – da konkurenti pokušavaju da im preotmu zaposlene tokom cele ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 442 idi na stranu