Šmit "promenio ploču": Separatista je ubeđen

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit u intervjuu londonskom "Gardijanu" kaže da u BiH "zapravo ne vidi opasnost od rata".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.11.2021.

10:40

Šmit
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Međutim, list podseća da je ne tako davno Šmit u svom izveštaju za Savet bezbednosti UN, koji je izazvao pravu lavinu reakcija, naveo sasvim suprotno.

On sada tvrdi da je "pretnja srpskih separatista da ponovo uspostave sopstvenu vojsku za sada opala", ali da, kako kaže, BiH i zemlje okruženja i dalje "idu ka krizi bez značajnog diplomatskog angažmana SAD i Evrope".

Šmit tvrdi da su regionalni lideri, kako navodi, "ubedili sepratistu Milorada Dodika" da obustavi svoje planove za povlačenje nadležnosti koje su ranije prenete na nivo država, a među kojima je i formiranje vojske Republike Srpske.

"Vidimo da je posle mnogo razgovora, uključujući i one u susedstvu, dobio poruku da niko neće prihvatiti način koji vodi ka rastućem potencijalu političkog i - nadamo se da ne - vojnog sukoba", rekao je Šmit i dodao: "Ja zapravo ne vidim opasnost od rata".

Šmit je za Gardijan u Vašingtonu, gde je razagovao sa zvaničnicima Stejt departmena o stanju u BiH, rekao i da u BiH sada ima manje naoružanja u odnosu na 1992. "Srećom, na raspolaganju je premalo vojne imovine", rekao je visoki predstavnik.

Ipak, Šmit kaže da "Dodikova separatistička retorika i njegova obećanja da će prekinuti pravni i poreski sistem u polovini zemlje koju vode Srbi vode zemlju ka teškoj krizi".

Precizira da je "Dodikova taktika došla da tačke kada ne može da je vrati unazad, a da ne izgubi obraz“. "Moj utisak je da smo veoma, veoma blizu ove tačke i za to je potreban veoma jasan odgovor međunarodne zajednice", rekao je Šmit

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: