U prvih 10 meseci ubijeno 17 žena u porodičnom nasilju

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, Srbija je ove godine dočekala sa crnom statistikom. Od januara do oktobra 17 žena ubijeno u nasilju u porodici.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.11.2021.

14:59

U prvih 10 meseci ubijeno 17 žena u porodičnom nasilju
Tanjug/Strahinja Aæimoviæ

To pokazuju statistički podaci Ministarstva unutrašnjih poslova, a prema podacima UNDP-a, u našoj zemlji je tokom epidemije koronavirusom zabeleženo 30 odsto više prijavljenih slučaja nasilja u porodici.

"Dosta tišiNE" je slogan pod kojim se u Srbiji započinje globalna kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama u organizaciji ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

Nevladine i međunarodne organizacije, pa i strane ambasade, pripremile su brojne događaje širom Srbije tokom tih 16 dana.

Kampanja je započeta danas simbolično u 5 do 12, u centru Beograda, performansom u kojem je učešće uzelo više od 50 ljudi. Takozvani “flash mob” organizovan je uz pesmu “Tišina”, sa ciljem da se podigne svest o činjenici da su žene širom sveta žrtve seksualnog, psihičkog, fizičkog, porodičnog nasilja, zlostavljanja i mnogih drugih vidova nasilja.

Takođe, kampanja je usmerena i na to da se skrene pažnja na ovu temu, da se ohrabre žene da ne ćute, ne trpe, a i da se sve potencijalne žrtve edukuju i informišu o temi kako bi sutra znale da prepoznaju nasilje.

Zamenik ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Džon Ginkel pozvao je sve da se pridruže ovoj kampanji u narednih 16 dana i da podrže lokalne ženske organizacije i pomognu im u podizanju svesti o potrebi za suzbijanjem nasilja nad ženama i devojčicama u Srbiji.

"I što je najvažnije, budimo aktivni svih 365 dana u godini braneći prava žena i ravnopravnost polova", istakao je Ginkel.

Ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Makleod takođe je istakla da ovom kampanju žele da skrenu pažnju na problem nasilja nad ženama, problem koji postoji u Srbiji, i u Velikoj Britaniji i širom sveta.

"Nasilje nad ženama nije samo problem žrtve, nije samo problem žena, već je problem čitavog društva. Britanska ambasada će, zajedno sa UN Women, uskoro lansirati projekat širom Srbije, koji će pomoći boljem razumevanju i rešavanju problema rodno zasnovanog nasilja na javnim mestima i podržati sigurne kuće", rekla je ambasadorka.

Jedna od partnerskih organizacija koja će realizovati događaje u pet gradova Srbije tokom ove kampanje je Astra - organizacija posvećena iskorenjivanju svih oblika eksploatacije i trgovine ljudima, posebno ženama i decom.

Hristina Piskulidis, menadžerka za komunikaciju NVO ASTRA, istakla je da je najzastupljeniji vid trgovine ljudima u Srbiji seksualna eksploatacija.

"U 90 odsto slučajeva žrtve trgovine ljudima u cilju seksualne eksploatacije su žene i devojčice. Izmedju 70 i 80 odsto ovih žena ima u svojoj prošlosti iskustvo nasilja: porodičnog, partnerskog ili vršnjačkog. Iskustvo nasilja čini ih ranjivijim, jer bežeći od jednog vida zlostavljanja, završe u klopci drugog", navela je Piskulidis.

Zato, navodi, ASTRA u sklopu kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, organizuje pet dogadjaja širom Srbije, kako bi još jednom skrenula pažnju na visoku stopu nasilja prema ženama i devojčicama u Srbiji. Podršku u kampanji pružio je i autor pesme "Tišina", muzički umetnik Momčilo Bajagić Bajaga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: