"Bitka" za raspust; odgovor dr Konu: Nema šanse

Beograd -- Nije realno da zimski raspust počne pre Svetog Nikole 19. decembra, zaključak je prosvetnih sindikata nakon izjave epidemiologa Predraga Kona.

Izvor: Telegraf
Podeli
EPA-EFE/YONHAP / POOL
EPA-EFE/YONHAP / POOL

Upozorenje dr Kona: Nema vremena, neka se organizuju, mora pre Svetog Nikole

On je jutros izjavio da bi zimski raspust trebalo da počne pre Svetog Nikole, odnosno 19. decembra, između ostalog i zbog toga što se tada u zemlju vraćaju gastarbajteri iz zemalja EU u kojima "besni" delta soj koronavirusa.

Kako u prosvetnim sindikatima poručuju za portal Telegraf, nastavnici su burno reagovali na ovu najavu, jer ne mogu da stignu da organizuju završetak prvog polugodišta za samo dve nedelje, koliko bi im ostalo ako bi se zimski raspust pomerio po Konovoj preporuci.

"Prerano je da zimski raspust počne pre Svetog Nikole. I kasno je da nam se to sada saopšti. Ostalo je mnogo posla da se uradi da bi se završilo polugodište. Mi sad za 19 dana treba da uradimo sve ono što bismo inače uradili za 30. Nije moguće", poručuje Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

Kako je slikovito objasnila, profesori srpskog treba da održe pismene zadatke prve nedelje decembra, profesori matematike druge nedelje, a profesori stranog jezika treće. "A mi sad ne znamo ni da li će biti te treće nedelje", ističe ona.

Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola kaže da prosvetni radnici nisu roboti. "Ne radimo na dugme upali/ugasi. U prosveti radi 110.000 nastavnika koji imaju svoj plan i program. Ne možete danas za sutra da im kažete kako se sve menja. Naš predlog je bio da raspust počne 24. decembra i taj predlog smo uputili Ministarstvu prosvete, ali za sada nema odgovora", navodi Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu