Čin antisemitizma u Beogradu; "Sraman i uznemirujući" FOTO

Na kapeli Jevrejskog groblja u Beogradu razbijena su stakla.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.11.2021.

12:52

Čin antisemitizma u Beogradu;
Foto: B92.net

Kako je saopštila Jevrejska opština Beograd, nepozante osobe su čekićima i kamenicama razbili stakla.

Jevrejska opština Beograd upozorila je danas da je antisemitizam u Srbiji "u porastu".

Navode da se incident dogodio u utorak i da u njemu nije bilo povređenih jer je kapela bila prazna, iz Jevrejske opštine su ocenili da je reč o "očiglednom aktu vandalizma i antisemitizma".

"Na žalost, ovo nas podseća na 'Kristalnu noć', pogrom Jevreja koji se desio u noći između 9. i 10. novembra 1938. godine kada je u tadašnjoj Nemačkoj, Austriji i delu Čehoslovačke, organizovano, čekićima, slomljeno staklo na 267 sinagoga i mnoštvu jevrejskih zgrada i škola i čak 7.000 izloga jevrejskih radnji, a 30.000 Jevreja je uhapšeno i poslato u koncentracione logore", piše u saopštenju.
Foto: B92.net
Iz Jevrejske opštine su podsetili da je nedavno na zgradi u centru Beograda u kojoj živi epidemiolog Predrag Kon, ispisan grafit "Kon=Mengele", kao i da je ispred te zgrade održan "sraman i uznemirujući" protest protivnika vakcinacije "uz korišćenje žutih traka i Davidovih zvezda".

"Tokom oktobra smo na zvaničnoj Fejsbuk stranici dobijali pretnje novim Holokaustom, dušegupkama uz sijaset nacističkih slika, kao i antisemitske mejlove koji su upućeni na našu zvaničnu e-mail adresu. Trebamo biti svesni antisemitizma koji je očigledno u porastu i u tom smislu očekujemo da država preduzme neophodne korake u cilju zaštite članova i imovine Jevrejske zajednice u Beogradu i Srbiji", navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: