Čin antisemitizma u Beogradu; "Sraman i uznemirujući" FOTO

Beograd -- Na kapeli Jevrejskog groblja u Beogradu razbijena su stakla.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: B92.net
Foto: B92.net

Kako je saopštila Jevrejska opština Beograd, nepozante osobe su čekićima i kamenicama razbili stakla.

Jevrejska opština Beograd upozorila je danas da je antisemitizam u Srbiji "u porastu".

Navode da se incident dogodio u utorak i da u njemu nije bilo povređenih jer je kapela bila prazna, iz Jevrejske opštine su ocenili da je reč o "očiglednom aktu vandalizma i antisemitizma".

"Na žalost, ovo nas podseća na 'Kristalnu noć', pogrom Jevreja koji se desio u noći između 9. i 10. novembra 1938. godine kada je u tadašnjoj Nemačkoj, Austriji i delu Čehoslovačke, organizovano, čekićima, slomljeno staklo na 267 sinagoga i mnoštvu jevrejskih zgrada i škola i čak 7.000 izloga jevrejskih radnji, a 30.000 Jevreja je uhapšeno i poslato u koncentracione logore", piše u saopštenju.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Iz Jevrejske opštine su podsetili da je nedavno na zgradi u centru Beograda u kojoj živi epidemiolog Predrag Kon, ispisan grafit "Kon=Mengele", kao i da je ispred te zgrade održan "sraman i uznemirujući" protest protivnika vakcinacije "uz korišćenje žutih traka i Davidovih zvezda".

"Tokom oktobra smo na zvaničnoj Fejsbuk stranici dobijali pretnje novim Holokaustom, dušegupkama uz sijaset nacističkih slika, kao i antisemitske mejlove koji su upućeni na našu zvaničnu e-mail adresu. Trebamo biti svesni antisemitizma koji je očigledno u porastu i u tom smislu očekujemo da država preduzme neophodne korake u cilju zaštite članova i imovine Jevrejske zajednice u Beogradu i Srbiji", navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu