"Nikada nisam zamišljao da ujedinjenje Kosova i Albanije izazove rat i sukobe"

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio da mu nisu bili cilj i zamisao da ujedinjenje Albanije i Kosova izazovu rat ili nedemokratske sukobe bilo koje vrste.

Izvor: B92

Sreda, 24.11.2021.

13:55

Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

Kurti, koji je na poziv austrijskog instituta "Karl Rener" u Beču govorio o ujedinjenju sa Albanijom, priznanju tzv. Kosova od Španije, Vašingtonskom sporazumu i novoj administraciji u SAD, rekao je da "Deklaracija o nezavisnosti Kosova nije zamišljena kao nezavisnost od Albanije, već kao oslobođenje od Srbije".

"Po ovom pitanju, želim da istaknem činjenicu da Deklaracija o nezavisnosti Kosova nikada nije bila zamišljena kao nezavisnost od Albanije, već kao oslobođenje od Srbije i to nikada nećemo zaboraviti. Dakle, svi Albanci koji bi hteli ovu uniju, oni nisu protiv bilo koga i nije nam namera da nas učinimo većim, već da doprinesemo boljitku i slobodi, odnosno kao izraz slobode, a ne kao izraz agresije. Kao premijer, u ovom mandatu dobio sam ’kartu’ za rad i pravdu i to su moji prvi i najvažniji prioriteti", rekao je Kurti.

Kada je reč u mogućem potezu Španije u vezi sa otvaranjem kancelarije za trgovinu i kulturu u Prištini, Kurti je ocenio da je to korak u pravom smeru.

"Verujem da Španija treba da ide u pravcu Slovačke i Grčke, koje priznaju kosovski pasoš, a sa naprednjačkom vladom, optimista sam da su ovi znaci koje vidimo iz Španije u pravom smeru i da uskoro možemo očekivati neke pozitivne pomake", rekao je Kurti.

On se osvrnuo i na Vašingtonski sporazum, za koji je rekao da ima pozitivne elemente kao što je priznanje od Izraela.

"Što se tiče Vašingtonskog sporazuma, ima mnogo elemenata u tom sporazumu, ne kažem da nijedan nije dobar, na primer uzajamno priznanje sa Izraelom je pozitivno, ali opet moram da kažem da su bilateralne obaveze Kosova i Srbije od 4. septembra prošle godine bile više taktički potez Trampove administracije pre tamošnje izbore. U tim tačkama sporazuma vidim napor za brzo rešenje koje bi pomoglo međunarodnom imidžu bivšeg predsednika i lokalnoj politici, umesto da pomogne Kosovu i Srbiji da napreduju", smatra on.

Kurti je izrazio optimizam u pogledu novog američkog predsednika i dodao da misli kako je situacija sada drugačija na bolje.

"Naravno, predsednik Bajden je verovatno lider za naprednjake u svetu, ako pogledate njegov program on je socijaldemokrata i mislim da je to ono što treba nam npr. za klimatske promene, prava radnika, prava žena, tako da sam sada mnogo optimističniji jer prvo znamo ko je predsednik Bajden, a drugo za njegov program", rekao je kosovski premijer.

Takođe je pomenuo ideju o razmeni teritorija, za koju je rekao da je definitivno propala, ali ne znači da je mrtva.

"Odbio sam ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije, jer je to značilo nove sukobe i krvoproliće. Cilj je bio podela Kosova a ne razmena. Mislim da dijalog između Kosova i Srbije treba da bude transformativan za živote ljudi. Verujem da Republika Kosovo mora da se brani kao država i narod Kosova neće prihvatiti ideju o razmeni teritorija. Ne kažem da je ideja o razmeni teritorija i podeli Kosova mrtva, ali ideja koja je postala kao projekat definitivno je propala", rekao je Kurti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: