"Ustaše nisu bili hrvatska vojska"

Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH) energično je protiv uređenja memorijalnog ustaškog groblja na Mirogoju.

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.11.2021.

11:40

Foto: EPA-EFE/ Christian Bruna

Na tom groblju bi ustaše i domobrani bili kvalifikovani kao "hrvatska vojska", što će biti tema današnje sednice saborskog Odbora za ratne veterane.

Iz tog saveza su poručili da se nikako ne sme prihvatiti to da su ustaše bili 'hrvatska vojska'".

Predsednik Saveza Franjo Habulin je o tome govorio na konferenciji za novinare u utorak, dan pre nego što će takav predlog biti tema u saborskom Odboru za ratne veterane ,o čemu ih je, kako je rekao, obavestila Katarina Peović (Radnička fronta).

"Predlog ima sve potrebne saglasnosti i najverojatnije će biti izglasan", kaže Habulin.

U obrazloženju predloga zaključka Odbora za ratne veterane stoji da je među pokojnima i “predsednik Hrvatskog državnog sabora u doba NDH gospodin Marko Došen”

Kako je preneo hrvatski portal 24 sata, Habulin kaže da se time prihvata predlog ustaških udruženja koja se pozivaju na stav Franje Tuđmana o NDH kao "izrazu težnji hrvatskoga naroda za vlastitom državom'", što je "totalno pogrešno jer je NDH nastala voljom fašističke Italije i nacističke Nemačke, a ne plebiscitom hrvatskih građana, koje niko ništa nije pitao".

"I ovde se radi o relativizaciji zločinačkog karaktera NDH i zločina pripadnika kolaboracionističkih vojski na strani okupatora", naveo je Habulin i poručio da Savez antifašista nema ništa protiv da se na memorijalnom groblju urede ploče s imenima poginulih, datumom njihova rođenja i smrti.

Ali, istakao je, na pločama se ne sme slaviti ustaški pokret i koristiti termin “hrvatski vojnici”, već treba biti jasno da je reč o ustašama i domobranima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: