Dodik: "Nemam plan"

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da je Republika Srpska posvećena miru i poštovanju Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Izvor: B92

Sreda, 24.11.2021.

08:34

Dodik:
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Međutim, istakao je da to očekuje i od drugih.

Dodik je na sastanku sa generalnim sekretarom OEBS-a Helgom Marijom Šmid u Sarajevu naglasio da Republika Srpska poštuje teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH, i da nema plan za otcepljenje.

"U BiH kada je reč o Republici Srpskoj ne postoji nikakvo ugrožavanje mira. Mi poštujemo Ustav i ustavno uređenje BiH, ali smo protiv pravnog nasilja, neustavne BiH, nametanja zakona i mešanja stranaca. BiH može da funkcioniše, ali odluke treba da donose domaći političari konsenzusom, bez mešanja sa strane" poručio je Dodik, prenosi RTRS.

On je naglasio da Republika Srpska želi da doprinese stabilnosti i funkcionalnosti BiH, posvećena je njenom evropskom putu, ali u skladu sa Ustavom i demokratskim principima, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.

Dodik je zahvalio na pomoći koju je OEBS pružao sve ove godine u BiH i izrazio uverenje u nastavak dobre saradnje, a Šmid je zahvalila srpskom članu Predsedništva BiH na lepim rečima o radu i delovanju OEBS u BiH.

Ona je ukazala na potrebu sprovođenja ključnih reformi u BiH, što se posebno odnosi na izbornu reformu u skladu sa međunarodnim demokratskim standardima, a sagovornici su se saglasili da je neophodno posvetiti se ekonomskom jačanju i razvoju BiH. Dodik je u tom smislu rekao da podržava inicijativu "Otvoreni Balkan" koja je dobar put za ekonomski rast i napredak zemalja regiona i da ne vidi nijedan razlog da BiH ne bude deo toga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: