Američki raketni razarač prošao kroz Tajvanski moreuz

Američki ratni brod ponovo je jutros plovio vodama Tajvanskog moreuza, osetljivog morskog područja između Tajvana i obala kontinentalne Kine.

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.11.2021.

08:56

Američki raketni razarač prošao kroz Tajvanski moreuz
EPA-EFE/DAVID HECKER/Ilustracija

Američka mornarica se oglasila saopštenjem u kojem se kaže da je u pitanju bila rutinska plovidba američkog razarača sa navođenim raketnim projektilima kroz međunarodne vode Tajvanskog moreuza, u skladu sa međunarodnim pravom.

"Tranzit broda kroz Tajvanski moreuz pokazuje posvećenost SAD slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku. Vojska SAD leti, plovi i deluje svuda gde to međunarodno pravo dozvoljava", dodaje se u saopštenju mornarice SAD, prenosi Rojters.

Iako nije bilo trenutnog odgovora iz Kine, takve aktivnosti uznemiravaju vladu u Pekingu koja smatra da Vašington pokušava da podstakne regionalne tenzije. Prošlog meseca je kineska vojska osudila Sjedinjene Američke Države i Kanadu jer šalju ratne brodove kroz osetljivi Tajvanski moreuz uz ocenu da se na taj način ugrožavaju mir i stabilnost u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: