Protest u Beču se otrgao kontroli; napadnuti policajci, upotrebljen suzavac FOTO/VIDEO

U Beču je održan masovni protest protiv kovid-mera austrijske vlade i najavljene obvezne vakcinacije od 1. februara 2022. godine.

Izvor: B92

Subota, 20.11.2021.

21:59

Protest u Beču se otrgao kontroli; napadnuti policajci, upotrebljen suzavac FOTO/VIDEO
Tanjug/AP Photo/Florian Schroetter

"Sloboda", "Tako je počelo 1938.", "Šalenberg= Mengele" itd. samo su neki od natpisa koje su nosili demonstranti sa žutim zvezdama na rukama, kao što su morali da nose Jevreji u vreme nacističkog režima, a na zvezdu su prilepili natpis "nevakcinisan".

Na protestima se okupilo, prema izveštaju policije oko 40.000 učesnika, a prema rečima organizatora, austrijske krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) na čelu s kontroverznim Herbertom Kicklom, koji je korona pozitivan pa je trebalo da bude u karantinu, oko 100.000 ljudi, i to ne samo iz Beča i okoline nego iz raznih delova Austrije, ali i inostranstva.

Demonstranti su stizali, vozovima, autobusima i automobilima.

Protesti su održani na tri velike bečke lokacije: Jesuiten Wiese, Trgu ljudskih prava i Heldenplacu (Trg Junaka), nedaleko od sedišta austrijske vlade, gde je bilo glavno okupljanje, a osiguravalo ih je više od 3.000 policajaca, deo njih sapolicijskim psima.
Tanjug/AP Photo/Florian Schroetter
"Sloboda", "Tako je počelo 1938.", "Šalenberg= Mengele" itd. samo su neki od natpisa koje su nosili učesnici protesta. Tražili su, između ostalog, i ostavku austrijske vlade.

Gomile demonstranata palile su baklje, gađali pivskim konzervama i staklenim bocama, ali i raznim pirotehničkim sredstvima policiju, zbog čega je policija na Burgtoru, odnosno ulazu na Heldenplac u smeru bečkog dvorca Hofburg, u sukobu s demonstrantima, koji su postali nasilni, morala da upotrebi suzavac.

Jedan od učesnika, kako je izvestila policija, pokušao je da policajcu otme službeni pištolj, pa je uhapšen. Rezultat tih incidenata, kako javlja austrijska televizija ORF, je više od desetak uhapšenih i mnoštvo prijavljenih jer nisu nosili obvezne FFP2 maske.

Zakonska je odredba za proteste sa više od 50 učesnika su FFP2 maska ili 2G-pravilo, znači da učesnik mora biti vakcinisan ili oporavljen od zaraze koronavirusom.
Tanjug/AP Photo/Florian Særoetter
A to naravno nije bio slučaj, jer je reč uglavnom o antivakserima, među koje su se ubacili i krajnji desničari i huligani, stvarajući predveče "eksplozivnu" situaciju, tako da protest nije, kako se očekivalo, prošao u mirnoj atmosferi.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer oštro je kritikovao učesnike protesta koji su nosili žutu, jevrejsku zvezdu s natpisom "nevakcinisan".

"Upotrebom žutih zvezda s natpisom "nevakcinisan" aktivisti su pokušali da se predstave kao žrtve progona i da se izjednače s žrtvama NS režima. To, ne samo da je neukusno nego se umanjuje zločine nacionalsocijalista i vređa milione žrtava NS-diktature i njihovu rodbinu", rekao je on.

Nehamer je poručio kako je "potpuno neprihvatljivo" da jedna stranka zastupljena u parlamentu organizuje i promoviše okupljanje na kojem se napadaju policajci i čine krivična dela.

Iako ih ministar nije imenovao, reč je o krajnjim desničarima FPÖ-a, izveštavaju mediji, uz opasku kako će narednih dana biti još mnogo govora o incidentnom bečkom protestu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: