"Konačno – izgubili vezu sa stvarnošću"

Izjava Jensa Stoltenberga o nuklearnom oružju u istočnoj Evropi još jednom potvrđuje da je Brisel konačno izgubio svaku vezu sa realnošću.

Izvor: Sputnjik

Petak, 19.11.2021.

17:54

EPA-EFE/VALDA KALNINA

To je za Sputnjik izjavio šef ruske delegacije na pregovorima o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja u Beču Konstantin Gavrilov.

"Ove izjave su još jedna potvrda da je Brisel konačno izgubio svaku vezu sa realnošću. Umesto da odgovori na poziv Rusije na deeskalaciju tenzija u Evropi, glavni zvaničnik Severnoatlantske alijanse izjavljuje da će se NATO u nuklearnom smislu još više približiti granicama naše zemlje", rekao je diplomata.

Prema njegovim rečima, Stoltenberg mora da bude svestan posledica takvog koraka.

"Trenutna situacija u Evropi već je eksplozivna. Prinuđeni smo da preduzimamo mere za zaštitu i obezbeđivanju svojih interesa i svoje bezbednosti", dodao je Gavrilov.

Stoltenberg je ranije izjavio da, ako Nemačka odbije da rasporedi nuklearno oružje, ono može da završi u drugim evropskim zemljama, uključujući i istočno od nje.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško kao odgovor je istakao da su reči generalnog sekretara jednake odbacivanju Osnivačkog akta Rusije i NATO.

U dokumentu iz 1997. godine, strane su naznačile "pravila igre" i granice dozvoljenog: Alijansa se obavezala da neće raspoređivati "značajne borbene snage" na istočnim granicama na stalnoj osnovi, a Rusija je sa svoje strane izrazila spremnost "da pokaže odgovarajuću uzdržanost u razmeštanju svojih konvencionalnih oružanih snaga u Evropi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: