Brnabićeva za TV B92: "Ja mislim da se Jadranka Kosor zaprepastila" VIDEO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić komentarisla je za TV B92 poslednje izjave Jadranke Kosor protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 18.11.2021.

19:53

Brnabićeva za TV B92:
Printskrin: TV B92

Gostujući u emisiji "Fokus" ocenila je da Jadranka Kosor nije relevantna trenutno.

Govoreći o napadima iz Hrvatske na predsednika Srbije, gde je Jadranka Kosor rekla da je jedini lider u Evropi i šire koji ima ratnu prošlost i ne može da zamisli da Vučić bude prvi čovek jedne zemlje EU. Prva asocijacija joj je na njega slika njega iznad Sarajeva sa puškom ili slika kako nosi pivo Šešelju.

„Sve više je napada na predsednika Vučića iz regiona, potpuno mi je jasno odakle to dolazi, dakle Srbija napreduje na način da susiže Hrvatsku. Verujem da Hrvatskoj to nije naročito prijatno", rekla je Brnabićeva, ističući da je konkurencija dobra stvar i za jedne i za druge.

"U vezi sa intervjuom sa Jadrankom Kosor, ja mislim da se ona zaprepastila kad je neko zvao da da intervju. Mislim da je ona za Hrvate kao ovde Zoran Živković", smatra Brnabićeva.
Kosor je u tom intervjuu rekla za Srbiju da se prepoznavanje zla moralo dogoditi, pročitala je Brnabić i prokomentarisala: "Ja mislim da to sve treba da krene od Hrvatske i Jasenovca."

U vezi sa lažima i asocijacijama na Vučića, kako je rekla, veruje da to nije prva laž i verovatno ni poslednja.

"Izuzetno je važno da Vlada Srbije radi kao i do sada i da svaku takvu laž traži dodatne informacije."

Kada je zvanični Zagreb u pitanju, u Vukovaru je danas zabranjena ćirilica a manifestacija vukovarska koja je trebalo da bude posvećena svim žrtvama rata protekla je u znaku ustaštva, na čelu kolone "Jasenovac, za dom spremni".

"Dok i bivši i sadašnji političari u Hrvatskoj sole nekom pamet ne kreću nikad od sebe i od najvećeg zla, to je bio najveći logor za decu i hiljade dece je tamo skončalo. Kada danas o Hrvatskoj ne možete da naučite, čujete, vidite, onda je prirodno da vam je za dom spremni - prihvatljivo."

Istakla je da je to zemlja članica EU - "da li Brisel reaguje na to? Ne."

"Ako pričamo o prošlosti, mislim da bi trebalo da pričamo o počecima svega ovoga, pa na kraju krajeva i straha Srba devedesetih tada u Hrvatskoj koja je tada imala sve odlike tadašnje NDH. To smo na kraju i videli, Srbi su etnički očišćeni. Ja pričam kao neko ko ima prijatelje Hrvate, kome je deo porodice Hrvati, meni je deda Hrvat, imam kuću tamo. Ja pričam o tome kako da Balkan izgleda drugačije u budućnosti. O tome da danas Srbi nemaju nikakve uslove za povratak, ne vraćaju se i kada se vrate ne mogu da dobiju električnu energiju. I onda Jadranka Kosor priča kako je Boris Tadić bio divan i izvinio se u ime Srbije i da sada Vučić treba da se izvini u svoje ime..."

"Žena priča o Veselinu Šljivančinu i sme realno da priča o tome zato što je Hag abolirao i Gotovinu i Markača i dao im je pravo da se busaju u grudi, iako je napravio najveće etničko čišćenje u Evropi."

Inspekcija na terenu

Ona je rekla da je inspekcija rada stalno na terenu a da je u sredu naloženo da se radnici u fabrici Linglong u Zrenjaninu izmeste i imaju bolje uslove. Brnabić je za televiziju B92 kazala da će Vlada insistirati na tome da se radnici izmeste i da imaju bolje uslove.

"Rekla sam nekoliko puta i ponoviću - svi koji posluju u Srbiji moraju da posluju u skladu sa našim zakonima, uključujući i Zakon o radu. Ono što nije redu, mogu da uverim sve gradjane da će Vlada i nadležne službe reagovati", navela je predsednica Vlade Srbije. Brnabić je ocenila da se evroposlanica Zelenih Viola fon Kramon oglašava na sve teme u Srbiji, "koliko god unutrašnje bile".

Fon Kramon Srbiji spočitava borbu Srbije protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, tvrdi Brnabić i dodaje da "čak i lobira za to da čak i pet država članica Evropske unije koje nisu priznale Kosovo, to urade.

"Ali istovremeno (Fon Kramon) dolazi i komentariše Linglong i vijetnamske radnike ili kineske radnike. Dakle, sve što može da našteti Srbiji vi možete da nadjete tu Violu Fon Kramon", navela je Brnabić.

Ona je dodala da se Fon Kramon toliko meša u unutrašnje stvari u Srbiji da je "ušla u izbornu trku u Srbiji", navodeći da ima svoje favorite u Srbiji koje podržava. Premijerka je navela da ne isključuje mogućnost da su napadi na fabriku Linglong organizovani protiv kineskih investicija.

"U početku je problem fabrike Linglong bila zaštita životne sredine, sada su svi to zaboravili i fokusirali se na radnike tamo, prekosutra će biti nešto novo. Linglong će biti najveća fabrika na prostoru bivše Jugoslavije", rekla je Brnabić. "Stvarno je važno za decu da idu u školu. Ovo sada predugo traje, u martu će biti dve godine. Koliko god mi dobro sproveli onlajn nastavu, ipak to ne može da se poredi sa nastavom u školama", rekla je Brnabićeva za televiziju B92.

Kada je u pitanju eventualno pomeranje zimskog raspusta u školama, da bi mogao da počne dve nedelje ranije, Brnabićeva kaže da će videti šta savetuje medicinski deo republičkog Kriznog štaba za suzbijanje pandemije koronavirusa.

Dodala je i da će narednih dana imati konsultacije sa medicinskim delom kriznog štaba oko eventualnih novih mera koje bi mogle biti uvedene.

"Očekujem da ćemo sledeće nedelje imati sednicu Kriznog štaba, da li će biti neke mere, ili neće biti neke mere, zavisi od epidemiološke situacije i najviše zavisi od toga kako nam ide vakcinacija", kazala je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, vakcinisano je oko 3.070.000 građana, odnosno 57 odsto i naglasila da je još uvek nezadovoljna vakcinacijom mladih.

Ne žuri se sa promenom Ustava, rasprava traje od 2018. godine

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da najavljena promena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa "uopšte nije brza" i dodala da se o tome raspravlja od 2018. godine.

Brnabićeva je u gostovanju na televiziji B92 rekla da je javna rasprava o izmenama Ustava trajala dve godine i da se vodila i sa sudijama i sa organizacijama civilnog društva i sa predstavnicima EU, SAD i Kanade, kao i mnogim drugima.

Kada je u pitanju ukidanje cenzusa za obavezan izlazak polovine upisanih birača na referendum u novom Zakonu o referendumu, čemu se protive i stručnjaci i opozicija i civilno društvo, ona je istakla da je ta izmena predviđena Ustavom iz 2006. godine.

"To ukidanje neophodnog praga su zapravo oni (tadašnja vlast) uveli u Ustav. Ovo je usklađivanje", kazala je Brnabićeva.

Istakla je i da je savetodavno telo Saveta Evrope, Venecijanska komisija, podržalo tu promenu Ustava i naglasila da postojanje praga "nije najdemokratskije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: