Zemljotres na Kosovu i Metohiji – ne smiruje se tlo; B92.net otkriva ima li mesta strahu

Prošlo je dve nedelje od seizmoloških aktivnosti u Srbiji, a onda su u sredu u našoj zemlji registrovana dva zemljotresa u razmaku od oko pet sati.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.11.2021.

12:40

Zemljotres na Kosovu i Metohiji – ne smiruje se tlo; B92.net otkriva ima li mesta strahu
Ilustracija, foto: EPA/RISTO BOZOVIC

Naime, u Mladenovcu u 14.05 sati registrovan je potres jačine od 1,5 stepeni Rihterove skale, dok je u 19.09 sati u Štimlju zabeležen zemljotres magnitude 2,5 stepeni Rihterove skale.

Podsetimo, prvi zemljotres u Mladenovcu zabeležen je krajem oktobra, bio je jačined 2,6, da bi usledio nešto jači od 3,9 stepeni Rihtera. Potom su se nastavili potresi i u Loznici, Vladičinom Hanu, Ivanjici…

Seizmolog Slavica Radovanović u razgovor za B92.net otkrila je da li nešto "krije" nova seizmološka aktivnost u Srbiji.

"Gledamo segmentić jednog velikog prostora. Nikada se ne posmatraju zemljotresi danas i sutra u malom vremenskom prostoru, gleda se šira slika toga što se dešava i da li je to skladu sa očekivanim i da li se dešava negde gde se dugo nije dešavao potres ili se dešava kao posledica prethodnih zemljotresa. Kada pogledate šire, gledajući deo od Turske i mediteranski deo, vidimo da su u poslednjih nekoliko dana, odnosno u 48 sati bili neki zemljotresi u Turskoj. A onda vidite da je bilo zemljotresa i u Jadranskom moru. Kod nas su bili nedavno zemljotresi u Mladenovcu, Kragujevcu, zatim je utihulo i onda je krenula nova serija događaja", kazala je Radovanovićeva za B92.

"Prvo je bio potres u istočnoj Turskoj, pa serija zemljotresa kod Istanbula. To što se dešava kod nas je u skladu sa tom celokupnom situacijom", dodala je ona.

Objašnjavući povezanost događaja u Turskoj i Srbiji, ona je podsetila da se jak zemljotres dogodio 526. godine u okolini Istanbula, a da je kao posledica toga zabeležen potres u okolini današnjeg Aleksinca, i to snage od 5,5 stepeni po Rihteru.

Naša sagovornica se osvrnula i na poslednji zemljotres koji je registrovan na području KiM.

"Kada malo bolje pogledate i vidite taj prostor, to je deo u blizini granice Srbije i Makedonije. Bilo je par u Albaniji. Ti albanski i ovi na KiM i onaj naš u Leskovcu, oni govore aktivaciji pojasa koji ide iz Albanije preko Šar-planine i prostire se dalje u Bugarsku Vranskom kotlinom i tu su se pojavili i zemljotresi. Imali smo jači pa slabiji kod Mladenovca, što je dobro", istakla je ona.

Radovanovićeva je istakla da je centralni deo Srbije najaktivniji kada je reč o seizmološkim dešavanjima i istakla da se u tom prostoru (kao što su Rudnik, Svilajnac) na svakih 100 godina desi zemljotres jačine od 5,8 stepeni Rihterove skale, odnosno na svakih 16 godina dogodi se potres magnitute pet stepeni. Takođe je objasnila kako su u pitanju slični scenariji kada se pogleda šira slika seizomoloških aktivnosti.

"Zemljotres kod Han Pijeska 905. godine bio je snage od pet stepeni... Kada vidite šta je sve aktivno sada i šta se dešava, vidite sličan scenario u pitanju prostora, a ne pojedinačnih lokacija. Ostajemo pri tvrdnji da ćemo u narednih 10 godina, možda čak i pre, biti svedoci jačih zemljotresa u okruženju, a i kod nas će biti neki jak zemljotres u narednih desetak godina", ističe Radovanovićeva.

Govoreći o drugim lokacijama u Srbiji, ona navodi da bi područja Mačve, severne Šumadije i Vojvodine bila prostor gde se na svakih 100 godina desi zemljotres 5,1 stepeni Rihtera, a na svakih 10 godina bude intenziteta 4,5 stepeni.

Vulkan na Kosmaju?

Pošto je u prethodnom periodu bila pojačana seizmološka aktivnost u našoj zemlji, na društvenim mrežama, a i u nekim medijima pojavili su se napisi kako se građani boje da ne prorade vulkani u Srbiji, odnosno oni na Kosmaju ili Kopaoniku. Seizmolog kaže za B92.net da to nije moguće.

"To su gluposti... Naši vulkani su iz doba pre 10 miliona godina. U Srbiji nema vulkana, ima ugašenuh vulkanskih kupa koje su nestale u ono vreme kada su nastale... Jedini aktivni vulkan je Etna i on jeste povezan sa seizmičkom aktivnošću. Erupcije vulkanske prate seizmičke aktivnosti. Da bi se dogodio vulkan, treba da ste na samoj granici tektonske ploče (što mi nismo), treba da ona bude takva da se ta ploča podvuče pod drugu i dolazi do zagrevanja... Treba vam velika dubina i rastopljena magma koja će pod pritiscima da izbije na površinu kao vulkan. Ima ih u Japanu, Južnoj Americi i to na obali... oni su na granicama velikih tektonskih ploča. Jedini koji nisu vezani za granicu ploče su oni na Kanarskim ostrvima", zaključila je ona.

Tri zlatna pravila

Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije upozorava da u slučaju zemljotresa važe tri pravila.

Kako navode, u slučaju potresa najpre ne paničite, ne pokušavajte da bežite i spustite se na pod, sklupčajte se i zaštitite glavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: